IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Революционна идея на Nestle може да промени хранителната индустрия

Компанията работи по създаването на профили на липсващите хранителни вещества в организма

11:57 | 24.06.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Nestle спечели милиарди долари благодарение на успеха на своите Nespresso кафе машини. Сега учените имат за цел да доставят така необходимите витамини и минерали до хората в целия света по подобен начин.

Институтът по здравни науки на Nestle е изследователското подразделение на най-голямата хранителна компания в света. В момента то се опитва да разработи инструменти за анализиране и измерване на различните нива на хранителните вещества в човешкия организъм. Целта на Nestle е да предложи добавки, съобразени с нуждите на отделните хора чрез специално разработено устройство, но това може да отнеме много години, пише Bloomberg.

Програмата е с кодово име „Iron Man” и е част от усилията на швейцарската компания за лечение на метаболнитни, мозъчни и стомашно-чревни нарушения чрез нови храни и напитки.

Повече от 110 учени работят в здравния институт на Nestle NIHS по различни проекти – от молекулярни биомаркери на затлъстяването до откриването на връзки между дефицита на витамини и минерали и заболявания като диабет, рак и сърдечно-съдови болести.

„Iron Man е анализ на това, което липсва в нашия хранителен режим, един продукт, съобразен с вас, който да ви помогне да компенсирате липсите“, посочва директорът на NIHS Ед Батге. „В миналото храната беше просто храна. Ние поемаме в нова посока“.

Въпросните продукти, които разработва Nestle, ще са по-ефективни, отколкото мултивитамините в аптеките, които не са пригодени за специфичните нужди на хората, посочва Батге.

През декември специализираното издание Internal Medicine публикува анализ, в който се посочва, че общите добавки „нямат ясна полза и дори могат да бъдат вредни“.

Лечение на болестта на Алцхаймер

Nestle Health Science вече прави хранителни продукти за хора, страдащи от различни заболявания като болестта на Алцхаймер и различни генетични заболявания, влияещи на това как тялото обработва храната. Звеното се ръководи от Луис Кантарел, който оглавява хранителния сегмент на Nestle.

Изследванията на компанията върху персонализираното хранене могат да доведат до „бизнес предложения, които днес не можем да си представим“, посочва той. Въпреки това признава, че ерата на напълно персонализираните храни все още е далеч, а скептицизмът на някои учени към тях се увеличава.

Магнезий

„Не вярвам, че персонализираното хранене ще слезе до нивото на отделния човек“, посочва Иън Макдоналд, ръководител на School of Life Sciences в Университета Нотингам. „Ако искат високотехнологично решение на проблема, това няма да проработи“.

Голяма част от населението на света не получава достатъчно от един или повече от 30-те важни витамини и минерали, твърди Брус Еймс, старши учен в детската болница към Oakland Research Institute в Калифорния. Седем от десет американци страдат от дефицит на витамин Д, а 45% - от липса на достатъчно магнезий.

“На практика всеки страда от дефицит на нещо“, посочва Еймс. Според него повечето хора днес знаят какви са стойностите на холестерола им, но в бъдеще ще знаят и тези на магнезия, витамин Д и др.

Хранителните вещества съдържат протеини, аминокиселини, въглехидрати, липиди, витамини и минерали, които се считат за особено важни, защото не могат да бъдат произведени от тялото, а се получават чрез храната.

Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 1
stasi666
преди 9 години
Проблема е,че точно тези компании произвеждат храни без никакви полезни съставки и пълни с канцерогенни вещества и сега ще затворят цикъла.Разболяваш - ''лекуваш''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
IQ96
преди 9 години
Е, това е иновация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още