IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран: Американските компании не участват в търгове заради санкциите на САЩ

Страната заяви в събота, че в средата на февруари ще проведе първия си търг от вдигането на международните санкции

17:33 | 06.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Иран не е налагал ограничения върху американските петролни компании, желаещи да участват в енергийни проекти в страната. Американските санкции обаче правят такова сътрудничество невъзможно, заяви заместник-министърът на петрола на Иран в понеделник, цитиран от Ройтерс.

„Иран не е налагал санкции върху американските компании, но те не могат да участват в нашите (петролни и газови) търгове заради американските закони“, каза Амир Хосейн Заманиниа, петролен заместник-министър по търговията и международните дела, посочва държавната информационна агенция ИРНА.

„Въз основа на санкциите на Конгреса на САЩ американските петролни компании не могат да работят в Иран“, добави той.

Иран заяви в събота, че в средата на февруари ще проведе първия си търг в страната от вдигането на международните санкции, като целта им ще е разработване на полета на петрол и природен газ.

Третият по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се надява да привлече чуждестранни компании, за да инвестират в Иран и да увеличи добива си след години на слабо финансиране. Чуждестранните компании обаче засега не успяват особено да навлязат в страната въпреки вдигането на санкциите.

Новата администрация на президента Доналд Тръмп в петък наложи нови санкции върху Иран, които според нея са само първоначална стъпка. Тя заяви, че Вашингтон няма повече да „си затваря очите“ за враждебните действия на Иран.

Отхвърляйки новите санкции, Заманиниа каза, че „подобни санкции нямат ефект, а международните компании все още имат желание да работят с Иран“.

Англо-холандската петролна компания Royal Dutch Shell подписа предварителна сделка през декември за разработването на иранските петролни и газови полета Южен Азадеган, Ядаваран и Киш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още