IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell ще подпише споразумение с Иран

Сделката сигнализира, че обещанието на Тръмп за анулиране на ядрената сделка няма да спре енергийните компании да навлязат в ислямската република

18:01 | 07.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Очаква се Royal Dutch Shell да договори разработването на голямо петролно поле в Иран, съобщи говорител на петролното министерство на страната. Това е сигнал, че обещанието на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп да анулира на ядрената сделка с Техеран няма да спре големите енергийните компании да навлязат на пазара.

Френската Total също води преговори за инвестиция във втората си голяма енергийна разработка в Иран, съобщава The Wall Street Journal. Първоначално петролното министерство на страната съобщи, че Total ще бъде част от обявлението за сключени договори.

Завръщането на Shell ще е пробив за енергийната индустрия на Иран, която бавно привлича инвестиции от най-големите петролни компании в света, откакто САЩ и други световни сили вдигнаха санкциите, наложени заради ядрената програма на Техеран. Продължаващите американски санкции срещу Иран заради проблемите с тероризма, човешките права и оръжията обаче възпрепятстват инвестициите. Конкретно петролните компании са заинтересовани и от условията, които Иран иска да наложи върху чуждестранните дружества.

Обявлението ще бъде за т.нар. „предварително споразумение“ - необвързващ пакт, който представлява публичен ангажимент компаниите да започнат обсъждането на партньорство с иранската държавна петролна компания. Подобна беше сделката за 4,8 млрд. долара на Total за разработването на огромно газово поле в Иран, обявена на 8 ноември – деня на изборите за президент в САЩ.

Говорителката на иранското министерство не разкрива дали Shell се е ангажирала с конкретна сума.

Плановете оставят двете компании изложени на потенциални рискове при новата администрация на Тръмп. Той самият нарече ядреното споразумение с Иран „катастрофа“ и „най-лошата сделка, договаряна някога“, като обеща да го предоговори или изцяло да го анулира.

Макар че Total е френска компания, а Shell е дружество, базирано и в Лондон, и в Хага, двете компании имат значителни операции в САЩ. Последните им ходове предполагат убеждението на петролните компании, че могат да работят в Иран и да се справят с всяко препятствие, наложено от администрацията на страната.

Обявлението идва само седмица, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) договори намаляване на добива в ход за ребалансиране на глобалното предлагане на петрол спрямо търсенето. Цените на петрола се вдигнаха след сделката, засилвайки надеждата за устойчиво възстановяване на петролния пазар и нови инвестиции в затруднената енергийна индустрия.

Споразуменията са за разработване на петролните полета Южен Азадеган и Ядаварен, които са мащабни проекти от стратегическа важност за бъдещето на иранската петролна индустрия.

Полетата са сред най-големите петролни открития за последните 20 години, казва Хомаюн Фалакшахи, анализатор за Близкия изток в енергийната консултантска компания Wood Mackenzie. Азадеган е най-голямото поле в Иран и общо двете полета имат възстановими ресурси от 8,2 млрд. барела, или 15% от доказаните залежи на суров петрол на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още