IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран играе твърдо с европейските купувачи дори след вдигането на санкциите

Откакто през януари ограниченията бяха вдигнати, Иран е продал едва четири танкера петрол – или 4 млн. барела, на Европа

20:38 | 09.03.16 г. 16
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Иран е успял да продаде скромен обем петрол на Европа след вдигането на санкциите преди седем седмици. Няколко бивши купувачи все още стоят настрана, позовавайки се на правни усложнения и нежеланието на Техеран да подобри условията по договорите си, за да си спечели обратно клиенти, съобщава Ройтерс.

Техеран не можеше да продава суров петрол на европейски компании от 2012 г. насам, когато Европейският съюз (ЕС) наложи санкции заради ядрената програма, лишавайки страната от пазар, който формираше една трета от износа ѝ, и оставяйки я да разчита изцяло на азиатски купувачи.

Откакто през януари ограниченията бяха вдигнати Иран е продал четири танкера – или 4 млн. барела, на Европа, включително на френската Total, на испанската Cepsa и на руската Litasco, твърдят ирански представители.

Това се равнява на продажбите за само 5 дни от нивата преди 2012 г., когато европейските купувачи поръчваха по 800 000 барела на ден от страната.

Много бивши големи купувачи – включително англохоланската Shell, италианската Eni, гръцката Hellenic Petroleum и търговските къщи Vitol, Glencore и Trafigura, все още не са възстановили доставките си.

Липса на доларов клиринг, на установен механизъм за продажби, които не са в долари, и нежеланието на банките да предоставят акредитиви, за да улеснят търговията, са част от пречките след вдигането на санкциите.

Някои бивши големи купувачи обаче се позовават и на желанието на Техеран да облекчи условията за продажба отпреди 4 години и да предложи гъвкавост при ценообразуването, въпреки че светът е пренаситен с петрол, а делът на Иран на европейския пазар бе сграбчен от Саудитска Арабия, Русия и Ирак.

Иран не е гъвкав в условията си. Те все още налагат много старомодни клаузи, които ти казват къде можеш или не да вземеш петрола“, казва високопоставен представител в търговията с петрол, поискал анонимност заради чувствителността на въпроса. Преди десетилетие това беше приемливо, но светът вече не харесва това“.

Иран, подобно на най-големия износител в ОПЕК - Саудитска Арабия, по принцип налага подобни клаузи, които забраняват препродаването на петрола му, за да запази контрол над това кой получава доставките му. Освен това страната определя официални цени на продажба за суровия си петрол всеки месец.

Говорител на държавната National Iranian Oil Company (NIOC) засега не може да бъде открит за коментар, казва Ройтерс.

Директорът на отдела ѝ за износ Мохсен Гамсари обаче заяви за информационната агенция миналата седмица, че европейските купувачи са по-предпазливи по отношение на незабавното увеличение на търговията заради трудностите с банките и застраховането на корабите. Той обаче допълни, че очаква продажбите да нараснат от този месец.

Гамсари изключи въвеждането на отстъпки към месечните официални цени за продажба, но каза, че може да обмисли подобряването на ценообразуващия механизъм по някои товари, за да привлече европейски купувачи.

Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/03/10/russland-koennte-schon-bald-73-der-globalen-oelversorgung-kontrollieren/Русия може да скоро контролира над 70 % от световните доставки на петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 0
SimeonAtanasov
преди 8 години
Бълнуваш. Няма такъв договор към момента между Китай и Иран и нищо не са доставили китайците на Иран - нито АЕЦ-и са построили, нито оръжие са им доставили. А и технологията на руснаците и в атомната енергетика и в оръжейната индустрия е класа над китайската. Не случайно Русия доставя оръжие и на Китай и им строи АЕЦ-и.Русия построи и АЕЦ в Иран, а вече им доставя и зенитните комплекси С-300.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
SimeonAtanasov
преди 8 години
А и не виждам с какво иранската икономика се справя по-добре от нашата, въпреки огромните им ресурси.По номинална стойност БВП-то им е почти два пъти по-малко от нашето; по паритет на покупателната способност сме почти равни.https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Bulgariahttps://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Iran
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
SimeonAtanasov
преди 8 години
Изобщо не е вярно това. Допреди 3-4 години Иран изнасяше около 2,5 млн. барела нефт дневно, или с други думи се намираше на 3-4 място сред износителите. През последните години износът им спадна на около 1,5 млн. барела, но това пак е голямо количество. Повече от половината им износ идва от нефта и то при свитите количества. Отделно изнасят и газ.http://***.opec.org/opec_web/en/about_us/163.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 7
крас
преди 8 години
За какво му е ИРАН европа?!На 23 януари Иран сключи договори с Китай в които липсваше разплащателнот средство наречено ПЕТРО-ДОЛАР!СРЕЩУ ДОСТАВКИТЕ НА ГАЗ И ПЕТРОЛ КИТАЙ СЕ ЗАДЪЛЖАВА ДА ПОСТРОИ АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ НА ИРАН , ДА ИМ ДОСТАВИ ОРЪЖИЕ И ОБОРУДВАНЕ!Нали си спомняте как рашките дълго лъгаха иранскит си колеги, че ще им построят АЕЦ, ч ще им доставят ракети СС 300,Дори това, че ИРАН осъди рашаните, че не изпълняват договорите си не реши въпроса с централите и ракетите. ПРОБЛЕМА БЕ ИЗРАЕЛ, ЧИЯТО ПЕТА КОЛОНА УПРАВЛЯВА В РУСИЯ!ПЕРСИТЕ решиха въпроса загърбвайки РУСИЯ и сключиха договорите с КИТАЙ използвайки СУАПОВИ схеми при остойностяването на доставките на горива срещу това което КИТАЙ ще построи и достави на РЕПУБЛИКА ИРАН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
Аз не знам как в Иран ще е пълен погрома, ама те от десетилетия успешно си се справят и без износа си на петрол...при това се справят по-успешно от нас. Имаме сходен БВП, но те наливат в образование, а ние - в подслушване и демографската им структура е на правилна пирамида, а у нас на обърната....та нещата ще става по-добре за тях и по-зле за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
Нали им размразиха около 60млрд долара с тях могат да си платят самолетите че и ще им останат пак много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/03/08/us-oelkonzern-chevron-streicht-4000-stellen/Тия от Шеврон вече метат ...4000 души вън .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
SimeonAtanasov
преди 8 години
Да, ще удари нефтодобивната промишленост на САЩ, Канада, Северно море, Норвегия, но тези страни и региони не са толкова зависими от нефта, както арабите и другите им сектори на икономиката ще ги измъкнат. А при арабелите и Иран, Нигерия, Венецуела икономическият погром ще е пълен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
SimeonAtanasov
преди 8 години
Естествено, че ще играят твърдо. Ако рязко увеличат добива и износа си, Иран ще пренасити още и без това свръхпредлагането на пазара на нефт и това ще срине още цените. А това ще удари първо страните от Близкия изток и най-вече по-големите държави - СА, Иран, Ирак. Ще удари и Русия, а тя няма да позволи на Иран да й вреди, иначе бързо ще ги нарита или най-лесно ще ги остави да бъдат смачкани от Израел и САЩ. Иран има много повече нужда от силния гръб на Москва, отколкото от рязко увеличаване на добива и износа на нефт, което обаче няма да увеличи приходите им поради срива на цената на черното злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още