IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Иран е заплаха не само за Израел, но и за европейските страни

Ако страната се сдобие с балистични ракети, всички държави трябва да се притеснят, категорична е тя

18:14 | 26.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Меркел: Иран е заплаха не само за Израел, но и за европейските страни

Германия разглежда Иран като потенциална заплаха не само за Израел, но и за европейските страни, заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на посещението си в Израел.

Тя замина на двудневно посещение в страната с цел да подкрепи усилията на САЩ за възобновяването на Близкоизточния мирен процес.

„Ако погледнем програмата за разработване на ракети на Иран ще видим, че е свързана с програмата за обогатяване на уран. Ако страната се сдобие с балистични ракети, всички държави в региона, а и не само там, трябва сериозно да се притеснят“, коментира канцлерът по време на срещата си с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

От своя страна Техеран твърди, че ядрените му проекти са за мирни нужди.

Премиерът на Израел призна, че световните сили са обсъдили възможността да се позволи на Иран да продължи да обогатява „известно количество уран“, но самият той признава, че това би било грешка.

По думите му всички лидери от Близкия изток, с които той е разговарял, са съгласни с него.

Същевременно Меркел се обяви против бойкотирането на Израел заради заселническата политика, която води на Западния бряг.

Германия е най-важният съюзник на Израел в Европа, където правителството на Нетаняху губи подкрепа заради неуспехите, които бележи в мирните преговори с палестинците, пише Ройтерс.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери даде нов тласък на преговорите между Израел и Палестина през юли миналата година. До момента обаче споровете продължават без да е отбелязан значителен напредък в отношенията. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още