IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрицателните лихвени проценти носят рискове от обратен ефект

Според Банката за международни разплащания е трудно да се предвидят последиците от допълнително намаляване на лихвите под нулата

12:30 | 07.03.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Колкото по-дълго и по-дълбоко централните банки в Европа и Япония се фокусират върху нетрадиционната политика на отрицателни лихвени проценти, толкова по-голям става рискът това да доведе до обратен ефект, предупреждават икономисти от Банката за международни разплащания (Bank for International Settlements – BIS).

Предупреждението относно един от най-важните експерименти в историята на паричната политика идва преди срещата на Европейската централна банка на 10 март, припомня Financial Times. Пазарите очакват ЕЦБ да намали още лихвения процент по депозитите – понижавайки го с 10 базисни пункта до -0,4%, за да помогне за преодоляването на заплахата от дефлация.

Централните банкери възприемат отрицателните лихвени проценти като част от стратегията си за повишаване на тревожно ниската инфлация. Но стратегията предизвиква критики от други централни банки, които ги обвиняват в целенасочени и недалновидни опити да отслабят валутите. Финансовите инвеститори също са критични, твърдейки, че банките са принудени да плащат твърде голяма част от сметката за експеримента.

Наричана централната банка на централните банкери, в неделя BIS публикува проучване, което предупреждава, че е трудно да се предвиди как отделните лица или финансовите институции ще се държат, ако лихвените проценти се понижат още под нулата или останат отрицателни за твърде дълго.

Макар че отрицателните лихвени проценти на централните банки се отразяват върху разходите за заеми на паричните пазари, които банките използват, за да се финансират, те все още не са се отразили на бизнеса и домакинствата по начина, по който нормалните намалявания на процентите биха.

Неизвестно е, казва BIS, как кредитополучателите и вложителите биха реагирали, или дали каналите, по които централните банки обикновено предават лихвените проценти към по-широката икономика, ще „продължат да оперират както в миналото“.

Икономистите предупреждават още, че политиката може да има сериозни последствия за финансовия сектор. Засега банките поемат бремето на отрицателните лихвени проценти и не са прехвърлили разходите за намаляването им върху клиентите си. „Жизнеспособността на бизнес модела на банките като финансови посредници може да бъде поставена под въпрос“, казва проучването.

ЕЦБ и Централната банка на Япония са най-големите централни банки, намалили лихвените проценти до отрицателни. Сред тях са още шведската Riksbank, която миналия месец намали репо лихвата до -0,5%, и швейцарската централна банка, която понижи лихвените проценти до -0,75%.

Това засилва съмненията дали отрицателните лихвени проценти работят – изненадващият ход на японската централна банка в тази насока спрямо поскъпването на йената само след няколко дни.

Насочвайки се към някои неочаквани ефекти, проучването на BIS открива, че депозитите на дребно са били изолирани от политиката, а някои ипотечни лихвени проценти в Швейцария „погрешно са нараснали“.

„Ако отрицателните лихвени проценти не се включват в лихвените проценти за кредитиране на домакинствата и компаниите, до голяма степен те губят своята обосновка“, казват икономистите на BIS Мортен Бех и Айтек Малхозов.

„От друга страна, ако отрицателните лихвени проценти се прехвърлят върху лихвите по заеми за бизнеса и домакинствата, тогава ще има верижни ефекти върху банковата рентабилност, освен ако не се наложат отрицателни лихвени проценти и върху депозитите, предизвиквайки опасения за стабилността на базата на депозитите на дребно“, допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
продълж.на коментар 6 Нещата отидоха далече 320% обща задлъжнялост - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-17583328 Според McKinsey Global Institute глобалният общ дълг за периода 2007-2014г. се е увеличил с $ 57 трилиона изпреварвайки ръста на световния БВП като проценти и Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group обясни как расте дългът и БВП - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/ тоест хванаха се в мрежите си и доказаха ,че системата е грешнаОтделна тема са 80 трлн. сенчесто банкиране и около 1000 трлн. финан.деривати Единственият начин е таван на печалбите и доходите и строги регулации ,и забрана на офшорките ,''данък Тобин'' и данък лукс с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085 за да има и растеж - http://***.greentech.bg/archives/55447,и за да се избегнат 3-те планетарни катастрофи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Много говорили малко казали и естествено ,че отрицателните лихви не работят защото банките ще ги калкулират в кредитите за бизнеса което може да доведе до лека инфлация но и до намаляване на крайното търсене Милтън Фридман е против съществуването на ФЕД тоест частни монет. банки но знае и защо убиха Кенеди Според Фридман е напълно възможно да съществува постоянен икономически растеж и ниски нива на инфлацията, всичко което той изтъква като необходимо за това е добра правителствена парична политика от една страна и фискална, и регулационна политика от друга.За добрата правителствена парична политика Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmа останалото - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
SS-23
преди 8 години
Отрицателните лихвени проценти носят рискове от обратен ефект---От доста време забелязвам, че всички мои предварителни анализи, уЧените с белите якички ги повтарят след известно време.Както и да го въртите и сучете, "уважаеми" никога НЕработели бели якички, казал съм го много кратно - откажете се от нереалистичните "обещания" и очаквания за печалба, които сте си изпросили "на книга" и нещата ще се нормализират. Всички други врътки, рано или късно - водят към ... киреча!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още