IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ призовава банките да разнообразят източниците си на приходи

Според Забине Лаутеншлегер от Изпълнителния съвет на регулатора това би било добро решение в среда на ниски лихвени проценти

21:15 | 02.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Забине Лаутеншлегер&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Забине Лаутеншлегер Снимка: Архив Ройтерс

Банките, които се затрудняват да отчетат добра печалба в среда на ниски лихвени проценти, трябва да диверсифицират източниците си на приходи“, заяви Забине Лаутеншлегер, член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Bloomberg.

Не е моя задача да намеря жизнен бизнес модел за всяка банка, но диверсифицирани източници на приходи винаги са добро решение“, казва тя. „Виждате, че банките увеличават приходите от такси и че променят бизнес модела си към по-кратък матуритет, когато кредитират, така че да могат въведат промени бързо, когато лихвените проценти се променят отново“, допълва Лаутеншлегер.

ЕЦБ определи печалбите на банките за основен приоритет през 2016 г., след като финансовите институции се насочиха към по-рискови пазари в търсене на приходи заради слабия икономически растеж и продължителния период на ниски лихвени проценти. 

Лаутеншлегер не коментира паричната политика на ЕЦБ. Марио Драги и екипът му се очаква да разширят програмата за стимули на следващото си заседание на 10 март и традиционно централните банкери не дават публични изяви в седмицата преди срещата.

Според Лаутеншлегер докато промените по отношение на рисковите инвестиции на банките са подкрепени от адекватно управление на риска, капитализация и ликвидност, няма проблем.

Предприемането на рискове е част от бизнеса на банките. Не е работа на надзора да забранява на банките да предприемат рискове. Но те би трябвало да предприемат рискове, които могат да идентифицират, измерят и управляват адекватно“, казва Лаутеншлегер, която е вицепрезидент на звеното в ЕЦБ за банков надзор.

В този смисъл държавните облигации в баланса на банките стават обект на внимателно наблюдение от страна на регулаторите по света, тъй като на тях се гледа като на безрискови. Банката за международни разплащания казва, че това отношение е подвеждащо.

„Държавните облигации не бива да са с оценка нулев риск, просто защото са държавни“, казва Лаутеншлегер, която е бивш вицепрезидент на германската Бундесбанк. „Те трябва да са гарантирани с капитал, адекватен на риска, който крият. А и не бих изисквала само изпълнение на капиталовите условия, бих настоявала и за лимити при големи експозиции на държавни ценни книжа“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Увеличението на приходите от такси е лошо Иначе нещата се решават лесно с референдум като Швейцария за таван на доходите като преди това се обясни всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Кризата е системна и трябва нова ''система'' и системен подход - ресурсно базирана и планирана екологична икономика без лихви и инфлация казано кратко ,и надолу ще обясня подробно ,и Жак Фреско още 1974год. говори за това(след 4 минута) - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още