IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кьоре: ЕЦБ следи влиянието на отрицателните лихви върху банките

Според члена на управителния съвет изключително ниски лихвени проценти са оправдани заради бавния растеж и инфлацията

13:51 | 02.03.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) следи рисковете от последиците, които отрицателните лихвени проценти може да имат върху доходността на банките, като в същото време запазва ангажимента си да поддържа на първо място ценова стабилност, заяви Беноа Кьоре, член на управителния съвет на банката.

„Всички сме наясно с този въпрос“, каза Кьоре във Франкфурт в сряда, цитиран от Bloomberg. „Внимателно проучваме схемите, използвани в други юрисдикции, за ограничаване на възможните неблагоприятни последици за канала на банковото кредитиране. Смятам обаче, че трябва и да оценим твърденията, че предизвикателствата пред банките се дължат до голяма степен на паричната ни политика“.

Инвеститорите предвиждат намаляване с 10 базисни пункта на лихвения процент по депозитите до поне -0,4% на срещата на управителния съвет на 10 март. Изказването на Кьоре е една от последните планирани изяви на представител на ЕЦБ преди срещата, като самоналоженият период на мълчане от централната банка започва в четвъртък.

„Много банки могат да компенсират намаляването на приходите от лихвите с по-висок обем на кредитиране, по-ниски лихвени разходи, по-ниско обезпечаване на риска и капиталови печалби“, казва Кьоре. „Тези, които призовават за по-малко гъвкава парична политика трябва да се запитат какви ще бъдат последиците за обема на кредитиране на банките и обезпечаването на заемите, ако производството е в застой, а цените падат“.

Той отново подчерта, че изключително ниски лихвени проценти са оправдани заради бавния растеж и инфлацията.

„Изправени сме пред несигурност около перспективите на глобалната икономика, изправени сме пред несигурност около посоката на Европа и нейната устойчивост към нови шокове – референдума във Великобритания, следваща вълна на миграция“, каза Кьоре.

Централният банкер трябва да говори по-късно днес в Брюксел макар и не по паричната политика. Гуверньорът на френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало заяви пред френския парламент в Париж в сряда, че макар еврозоната да не е в дефлация, инфлацията е твърде слаба и ЕЦБ се нуждае от „последователност“ в целта си.

Ръстът на потребителските цени не успява да постигне целевите 2% от началото на 2013 г. Темпът на инфлацията се понижи до -0,2% през февруари от положителните 0,3% през предишния месец, сочат данни, представени в понеделник. ЕЦБ ще публикува нови макроикономически прогнози на 10 март и е възможно тя отново да намали очакванията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Отрицателните лихви са съвременна последица при сгрешена парична система.ЕЦБ следи влиянието на отрицателните лихви върху банките, ала не зачита лошото въздействие на сгрешената европейска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още