IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Нуи: Европейските банки трябва да устоят на изкушението от рисков бизнес

Според ръководителя на европейския банков надзор ниската доходност е основна грижа за акционерите в банките

20:20 | 23.02.16 г. 4
<p>
	Даниел Нуи <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Даниел Нуи Снимка: архив Ройтерс

Европейските банки трябва да устоят на изкушението да се впускат в рискови бизнеси като средство за повишаване на печалбата, заяви топ надзорникът на еврозоната във вторник, цитирана от Ройтерс.

Коментарите на Даниел Нуи идват, докато кредиторите в Европа изпитват затруднения в среда с ниски лихвени проценти, които оказват натиск върху печалбата им и съответно – на привлекателността им пред инвеститорите. Нуи е ръководител на надзорния съвет на Единния механизъм за надзор към Европейската централна банка (ЕЦБ).

В Лондон Нуи каза, че миналата година големите банки във валутния блок са успели да увеличат печалбата си. Въпреки това „възвращаемостта по капитала, реализиран от банките в еврозоната, все още е много под разходите им по капитала. Ниската доходност очевидно е основна грижа за акционерите в банките“, заяви тя.

Нуи каза още, че банките трябва да „се въздържат от предприемането на крайни рискове, за да повишат печалбата си“. Тя все пак призна, че импулсът за ангажиране в подобен тип дейност „определено е силен“.

Тя добави, че „слабата рентабилност може да накара банките да се насочат към опасно търсене на доходност. Наблюдаваме тенденция към предприемането на по-високи рискове от страна на банките“. Тя спомена, че определени банки в еврозоната са инвестирали в „левъридж финансиране, например облигации с висока доходност“.

Нуи каза още, че банките може вместо това да постигнат печалба като увеличат тази от нелихвени източници, например чрез увеличаване на таксите. „Има известни доказателства, че банките имат склонност да предлагат базирани на такси продукти на клиентите си като заместители на интернет базирани продукти“, каза още тя.

Нуи обаче заяви, че европейските банки „са увеличи устойчивостта си до безпрецедентно ниво“ и добави, че „измерено от гледна точка на капитала европейският банков сектор лежи върху солидни основи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Лепни му един ААААААА рейтинг и вече не е рисков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
''Нуи каза още, че банките може вместо това да постигнат печалба като увеличат тази от нелихвени източници, например чрез увеличаване на таксите'' НАПРАВО ДА МАХНАТ КНИЖНИТЕ ПАРИ ЗА ПО-СИГУРНО но после следва национализация на банките или таван на доходите и печалбите Тъй като става въпрос за престъпления срещу човечеството хубаво е банкстерите сами да подарят ,да искат национализация ,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099Бог прощава грехове с покаяние и дела достойни за покаянието но тъй като някои хора неразбират от дума(психопатите са отделна тема)и са опасни за обществото трябва да има затвори и по-просто е с таван на доходите и печалбата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
продълж.на коментар 1Нещата се решават много лесно - забрана на офшорките ,''данък Тобин'' и данък лукс и временно таван на печалбите и доходите с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085за да се избегнат 3-те планетарни катастрофи В Швейцария имаше референдум за таван на доходите и т.н. в крайна сметка СУВЕРЕНА(ГРАЖДАНИТЕ) ТРЯБВА ДА КАЖАТ КАКВИ МЕРКИ ДА СЕ ВЗЕМАТ С РЕФЕРЕНДУМИ КАТО ПРЕДИ ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПОЗНАЯТ С ФАКТИТЕ И СТРАТЕГИИТЕ и затова пиша за да информирам повече хора а те още хора като аритметична прогресия за да има силно гражданско общество което да следи и контролира политиците тоест държ.власти да вземат правилните мерки - забрана на офшорките и т.н..................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Нобелист по икономика каза ,че ''невидимата ръка'' на пазара е невидима защото не съществува и става въпрос за умишлени действия обяснени в филма ''Вътрешна афера'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685''Чарлз Фъргюсън е удостоен с Оскар за документалния си филм Вътрешна афера (2011)......Има много доказателства, че през последните трийсет години финансовият сектор в Щатите се е превърнал в мошеническа индустрия......С напредването на дерегулацията секторът стана още по-неетичен и опасен, пораждайки още по-големи финансови кризи и още по-нагла престъпност'' - http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/тъй като финансите са взаимосвързани повличат ЕС и света и съм обяснил всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още