IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в еврозоната поемат глътка въздух от капиталовите изисквания на ЕЦБ

Регулаторът ще облекчи исканията си спрямо покриването на капиталовите буфери, за да компенсира постепенното им въвеждане

16:37 | 19.02.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банките в еврозоната поемат глътка въздух от капиталовите изисквания на ЕЦБ

Банките в еврозоната ще получат глътка въздух от следкризисните решения на регулаторите за изпълнение на капиталовите изисквания, след като от Европейската централна банка (ЕЦБ) коментираха, че ще облекчат исканията си към отделни банки, за да компенсират постепенното въвеждане на капиталовите буфери, предава Bloomberg.

ЕЦБ, която надзирава трезори от ранга на Deutsche Bank и Societe General, ще оттегли исканията си за капитала с темпото, с което се очаква да бъде въведен друг буфер в следващите четири години. Това каза генералният директор на макропруденциалния надзор в ЕЦБ Крбиниян Ибел. Сумата на капиталовите изисквания, наложени от ЕЦБ над отделни банки, и т.нар. предпазния капиталов буфер, при равни други условия ще останат на тазгодишното ниво.

Европейските банки увеличиха съотношението на базов собствен капитал от първи ред – най-качествената защита срещу загуби, до 13% от 9% през 2010 г., което позволява на властите да облекчат исканията си, твърди ръководителят на банковия надзор в ЕЦБ Даниел Нуи.

Това преповтаря казаното от президента на ЕЦБ Марио Драги, които заяви пред Европейския парламент в понеделник, че мерките, които карат банките да намаляват риска и да увеличават капитала си, работят.

В близки становища Драги и Нуи коментират, че исканията на ЕЦБ спрямо капитала са достигнали „състояние на покой“ и „няма да бъдат увеличавани още“.

ЕЦБ проверява банките под т.нар. Процес по надзорен преглед и оценка (Supervisory Review and Evaluation Process, или SREP). Използвайки скоринг система за бизнес моделите, управлението, ликвидността, управлението на риска и финансирането, както и за капитала, ЕЦБ изчислява допълнителна сума, която се добавя към минималните изисквания, които важат за всички банки.

Изискването също така е известно като Стълб 2 (Pillar 2) и при него ЕЦБ действа по преценка. Основният минимум се нарича Стълб 1 (Pillar 1). И двата критерия трябва да бъдат изпълнени с постигането на съотношението на базов собствен капитал от първи ред (т.нар. СЕТ1).

Над Стълб 1 и 2 стоят три вида капиталови буфери. Предпазният капиталов буфер важи за всички банки, буферите за системен риск зависят от размера и местоположението на трезора, а антицикличният капиталов буфер се определя от националните регулатори. Нарушаване на буферите води до ограничения пред възможността банките да изплащат дивиденти, бонуси, купони или условни конвертируеми облигации (т.нар. contingent convertible bonds, или CoCos).

ЕЦБ възнамерява да понижи изискването си по Стълб 2, след като предпазният капиталов буфер расте, позволявайки на сумата на двете като цяло да остане стабилна. Предвижда се предпазният капиталов буфер ще нарасне до 2,5% от рисково-претеглените активи на банките до 2019 г., когато ще започне да действа ефективно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Сега банките страдат от сгрешена парична система.При наличие на тази държавна грешка не е възможно тяхно спасение и ще продължи тяхно страдание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още