IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейселблум: Банките в еврозоната са в много по-добро положение отпреди години

Еврозоната е са по-силна в сравнение с преди няколко години, заяви председателят на Еврогрупата

17:37 | 11.02.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Йерун Дейселблум. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йерун Дейселблум. Снимка: Ройтерс

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви в четвъртък, че еврозоната и банките в нея са по-силни в сравнение с преди няколко години, предаде AFP.

„Вярвам, че в структурно отношение в еврозоната сме в много по-добро положение, отколкото бяхме преди няколко години. Това важи и за нашите банки“, коментира Дейселблум на влизане в заседание на финансовите министри на 19-те държави, чиято валута е еврото.

„Процесът на продължаване на укрепването на банките ще продължи...  пазарите трябва да се приспособят към това, може би това е част от въпроса в момента“, допълни холандският финансов министър.

“Мисля, че процесът на банковия съюз и укрепването му е ключов и това ще правим в идните месеци“.

По-рано тази седмица акциите на европейските банки станаха катализатор за резки понижения на капиталовите пазари в Европа и САЩ.

В сряда обаче те успяха да запишат силни ръстове след непотвърдена информация, че Deutsche Bank може да стартира програма за изкупуване на облигации, за да успокои опасенията за финансовата й стабилност.

Еврозоната се опитва да изгради „банков съюз“ покрай единната си валута от години с цел да избегне повтаряне на глобалната финансова криза и дълговата криза в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Bobby_bul
преди 8 години
Супер са, Credit Suisse е минус 43% от началото на годината. И те даже са добре в сравнение с италианските банки, днешните им загуби:Unicredit: -7,03%Intesa Sanpaolo: -6.84%Ubi Banca: -12,11%B Monte Paschi Siena: -9.88%Banca Pop. Milano: -9,59%Banco Popolare: - 8,71%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
То е достатъчна само състоянието на Дойчебанк, за да му обори тъпотиите на тоя тик.веник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още