IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси записаха силни ръстове

Пазарите на Стария континент бяха подкрепени от подем в банковия сектор и коментарите на Джанет Йелън

19:25 | 10.02.16 г. 1
Европейските борси записаха силни ръстове

Европейските индекси записаха силни ръстове в сряда, след като настроенията на инвеститорите бяха подкрепени от подем в банковия сектор и коментарите на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън за състоянието на американската икономика и глобалния ръст, пише CNBC.

Паневропейският индекс STOXX 600 се повиши с 1,9%. Британският FTSE 100 нарасна с 0,7%, докато френският CAC 40 и германският DAX записаха по-силни ръстове от по над 1,5 на сто.

Почти всички сектори приключиха търговията в сряда на зелена територия, водени от банковия, който нарасна с 4,9%. Колебанията при цените на суровините обаче ограничиха повишенията при добивните компании и в петролно-газовия сектор.

Цената на европейския сорт суров петрол Брент се възстанови по време на късната търговия, като нарасна с около 1,5 на сто до 30,80 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол се понижи до 27,63 долара за барел при края на сесията в Европа след смесените данни от доклада на американската Администрация за енергийна информация и новините, че Иран е склонен да преговаря със Саудитска Арабия за добива.

Най-силно влияние върху пазарите днес оказва речта на Йелън пред американските законодатели. На фона на растящите опасения за глобалната икономика и на пазарната волатилност някои анализатори изказват съмнения за способността на Фед да повиши лихвите тази година.

В бележките, подготвени за речта пред Конгреса, Йелън изтъква, че икономическият ръст на САЩ и трудовият пазар могат да бъдат затруднени от редица фактори, сред които затягането на финансовите условия, несигурността около Китай и глобалната преоценка на кредитния риск.

Йелън обаче побърза да успокои пазарите, като посочи, че има причини да се вярва, че САЩ ще останат на пътя към умерения ръст, което ще позволи на централната банка да извърши постепенни корекции на паричната политика.

След речта американските индекси тръгнаха нагоре, докато Йелън започна да отговаря на въпроси на законодателите.

Акциите в банковия сектор в Европа поскъпнаха силно в сряда след резките понижения от последните сесии. Цената на книжата на германската Deutsche Bank скочи с 10,2%, след като Financial Times съобщи, че банката обмисля обратно изкупуване на облигации за няколко милиарда евро, за да успокои опасенията за средствата й.

Новината внесе известно спокойствие в иначе притеснения банков сектор, като книжата на няколко банки поскъпнаха силно. Италианските банки се представиха добре, водени от Intesa Sanpaolo, чиито акции поскъпнах

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още