IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Затягането на финансовите условия може да засегне икономиката на САЩ

Според гуверньора на Фед обаче има добри причини да вярва, че САЩ ще продължат по пътя към скромен растеж

17:27 | 10.02.16 г. 5
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

Затягането на финансовите условия вследствие на понижаващите се цени на акциите, несигурността около Китай и глобалната преоценка на кредитния риск може да отклони американската икономика от иначе стабилния ѝ път, заявява председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън в речта си пред Конгреса.

В изказването си, което комбинира поддържане на заявената от Фед политика и признаване на засилващите се рискове, Йелън изтъква, че има добри причини да вярва, че САЩ ще продължат по пътя към скромен растеж, което ще позволи на Фед да преследва „постепенни“ корекции на паричната политика, съобщава CNBC.

Доходите на домакинствата и благосъстоянието растат, вътрешните разходи „продължават да се увеличават“, а бизнес инвестициите извън петролния сектор се ускоряват през втората половина на годината, казва тя. Йелън очаква пазарът на труда да продължи да се подобрява, а инфлацията в крайна сметка да нарасне до целевата на Фед въпреки скорошния спад на инфлационните очаквания, определени от някои централни банкери като особено тревожни.

Йелън обаче признава, че някои слаби страни на глобалната икономика се самозасилват предвид слабия растеж на основни страни производители като Китай и свръхпредлагането на пазарите на суровини, което разтърсва петролните и минните износители в цял свят. В по-широк смисъл световното забавяне и несигурността около дълбочината на проблемите в Китай са затегнали финансовите условия за американския бизнес.

„Ако тези развития се окажат постоянни, те може да натежат върху перспективите за икономическата активност и трудовия пазар“, казва Йелън в бележките си, подготвени за полугодишното изказване пред Комисията по финансовите въпроси в Камарата на представителите.

Придружаващ доклад сочи, че американският финансов сектор „е устойчив“ на стреса от петрола и отслабващите пазари за корпоративни дългове в цял свят с „ограничена“ експозиция на големите щатски банки. Но „ако условията в тези сектори се влошат, може да се породи по-голям стрес“.

Йелън откроява несигурността около последните промени във валутната политика на Китай и перспективите пред икономиката ѝ като конкретни виновници за последната волатилност на финансовите пазари, притежавайки потенциала и други страни, зависими от износ на суровините и други стоки към Китай, да бъдат повлечени надолу.

„Ако някой от тези рискове се материализира, чуждестранната активност и търсенето на американски износ може да отслабнат, а финансовите пазари още повече да се затегнат“, добавя Йелън.

Въпреки това Йелън като цяло смята, че американската икономика ще продължи да расте, а светът в крайна сметка ще влезе в правилен ритъм.

„Продължителният ръст на заетостта и по-бързият растеж на заплащането ще подкрепят и повишаването на доходите, а оттам и потребителските разходи“, казва Йелън. А предвид факта, че други централни банки поддържат хлабава парична политика, „глобалният икономически растеж бързо ще се възстанови“.

Фед „очаква, че с постепенни корекции на състоянието на паричната политика икономическата активност ще се разшири с умерен темп през следващите години, а показателите на пазара на труда ще продължат да укрепват“, казва още Йелън.

През декември Фед повиши лихвените проценти за пръв път от 2007 г. насам, слагайки край на почти нулевите лихвени проценти, въведени през 2009 г. Централните банкери очакват още четири повишения през тази година, макар че инвеститорите прогнозират по-малко заради рисковете, споменати от Йелън, и продължително слабата инфлация в САЩ.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
Тя инфлацията ще им тръгне, нека не се притесняват. Ама като тръгне дали ще могат да я задърйат на тези 2%, аз силно се съмнявам след всичката помия, която направиха както ФЕД, така и ЕЦБ.А просто 4 ФЕДовски увеличения през тази година няма да видим. Аз виждам най-много 2, но бих заложил на 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Джанет Йелън наскоро каза Благодарна съм, че инфлацията ще се върне обратно близо до нашата дългосрочна цел от 2 процента, демонстрирайки своята ангажираност с институционализираната политика на кражба и преразпределение на богатството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Принципно може да има растеж чрез повишаването на доходите с което да се стимулира крайното търсене - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441но като цяло става въпрос за системна криза и трябва нова ''система'' защото инфлацията е кражба казано кратко - http://ekipbg.com/10-neshta-za-koito-e-vinovna-inflaciiata/Едни откраднаха парите и сега искат всички да платят еднакво с инфлация и т.н. методи Както обяснява бащата на икономическата наука Ришар дьо Кантийон(а не Адам Смит), инфлацията е изкуствено и неправомерно преразпределение на богатство, посредством навлизане на създадени пари от нищото, като първите, които ги получат се облагодетелстват за сметка на по-отдалечените по веригата. Инфлацията неминуемо води до преразпределение на покупателна способност към първите, получили новите пари и трупащи активи при моментните ценови равнища - http://brain-workshop.org/deflaciyata-bich-ili-blago-2/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още