IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street понижи още прогнозите за затягането на паричната политика в САЩ

Анализатори и стратези очакват в края на този цикъл на затягане на паричната политика основният лихвен процент да е 2,875%

13:06 | 05.02.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономисти от Wall Street понижават прогнозите си за затягането на паричната политика в САЩ повече от самия Федерален резерв. Така те се присъединяват към трейдърите на облигации и фючърси и изразяват съмнения, че американската централна банка ще следва първоначално определения път на повишаване на лихвените проценти.

Анализатори и стратези, анкетирани от Bloomberg, очакват в края на този цикъл на затягане на паричната политика основният лихвен процент да бъде 2,875%. При проучването през юли миналата година тази стойност беше 3,375%. Прогнозата на самия Федерален резерв от декември е 3,5%, което е по-малко в сравнение с юни (3,75%). 

Понижените прогнози отразяват нагласите за слаб икономически растеж, ниска инфлация и глобална нестабилност, които ще обезкуражат Фед да предприеме четирикратно увеличение на основния лихвен процент през 2016 г.

Прогнозата на Фед предполага, че няма дефлационен риск“, казва Стивън Рикиуто, главен икономист в Mizuho Securities USA. “Натрупва се глобален дефлационен натиск. Хората виждат, че централните банки не могат да се справят с това”, допълва той.

Фед прогнозира, че пикът на затягането на паричната политика ще настъпи след 2018 г., а според 36 от всички 46 експерти в проучването това ще стане до четвъртото тримесечие на 2018 г.

Според Рикиуто пикът на основния лихвен процент ще бъде 0,5%, което е най-ниската прогноза в изследването, проведено на 2 февруари. Той очаква Фед да повиши ставките само веднъж тази година, като доходността по 10-годишните облигации може да се понижи до 1,5% до края на годината.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Здравейте khao,В какъв смисъл не ме взимат на сериозно?Ако някой зачита истина, то за него знанията за прекратяване на сегашна държавна грешка за прилагане на сгрешена парична система имат значение.Този, който робува на коварните заблуди на Джон Лоу не се интересува от истина за водещата причина за злини при актуални стопански кризи.Аз защитавам истина.Явно е, Вие не желаете да се знае истина.Вие какво защитавате?В действителност, Ваша воля е да знаете истината или да си останете на ниво въведена практика през 1716 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
ей, луд .... никой не те взима на сериозно теб.. само с Танас и Мишо доказания може да си говориш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Писал съм за сгрешената парична система, защото истината е полезна.Лошото влияние на американската сгрешена парична система спрямо стопанството на САЩ е идентично, както при всяка държава с допускане на тази фатална държавна грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
Давай пиши за още сгрешени парични политики и системи.... за Турция нищо не си казал още.Само на нас Българите ни е правилна системата и за това сме една от най-богатите нации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Все още някои специалисти приемат, че при условия на налична сгрешена американска парична система Фед може чрез прилагане на парична политика за основна лихва да спаси от злини при ескалиране на развиващ се потенциал за катастрофална дългова криза.Те са със заблуда, защото Фед няма компетентентност за успешно разрешаване на този проблем.Възможностите на Фед са чрез занижени лихвени проценти за временно отлагане на ескалация на дългови кризи, но за сметка на завишени бъдещи щети.За спасение от наближаващата стопанска злина е необходима подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още