IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street очаква следващото повишение на лихвите в САЩ през май

88% от анализаторите и мениджърите, анкетирани от CNBC, очакват следващото действие на Фед да е в посока затягане на паричната политика

18:10 | 26.01.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимнка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимнка: Архив Ройтерс

Слабостта в глобалната икономика и скорошните сътресения на фондовите пазари ще накарат Федералния резерв на САЩ да отложи, но не и да отмени повишенията на лихвените проценти тази година, сочи последното проучване на CNBC.

88% от участниците в изследването казват, че следващият път, когато Фед промени паричната политика, това ще бъде в посока затягане, но ще се случи през май, а не през април, каквито бяха очакванията в предишното проучване от декември. Едва 13% смятат, че при следващото си заседание Фед ще намали ставките или ще въведе количествени облекчения. 

В проучването участват 40 души, сред които икономисти, анализатори и хедж фонд мениджъри, и те са единодушни, но Фед не бива да реагира на последната доза пазарна волатилност. 15 на сто казват, че вдигнато на лихвените проценти от исторически ниските им нива през декември е било грешка, а 80% - че е било правилен ход.

Очаквано, 100% от респондентите са уверени, че Фед няма да пристъпи към действие на януарското си двудневно заседание, което започва по-късно във вторник. Някои от участниците обаче посочват, че март би било подходящо време да се повишат за пореден път лихвените проценти.

56% от участниците казват, че бъдещи пазарни сътресения биха отложили потенциални повишения на ставките. Макар че Федералната комисия по отворения пазар прогнозира, че през 2016 г. може да има четири повишения с по 25 базисни пункта, проучването на CNBC предполага, че те ще бъдат само две. Средното ниво на лихвата по федералните фондове ще бъде 0,88% в края на годината, прогнозират участниците в изследването. Според Фед тази стойност ще е 1,4%.

Въпреки скорошните разпродажби Wall Street очаква акциите да се възстановят през 2016 и 2017 г., като широкият индекс S&P 500 да се повиши до 2 035 пункта тази година от сегашните 1 877 пункта.

Повече за политиките на централните банки четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
А, и моде+растите - ***+расти Д С И Бете ВГЗ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
той са е на маса там с Федови .... вътрешен човек кво да се прай ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
sssaaa
преди 8 години
Tyrista, къде си да им кажеш, че увеличения ще има всеки месец с 0,25% ....Всеки месец, когато е Коледа обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още