IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs прогнозира три повишения на лихвите в САЩ през 2016 г.

Според инвестиционната банка е възможно до юни да няма затягане на паричната политика

10:38 | 05.02.16 г. 3
<p>
	Централата на Федералния резерв във Вашингтон. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Централата на Федералния резерв във Вашингтон. Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ (Фед) вероятно ще увеличи лихвените проценти три пъти тази година, като на заседанието през март ще се въздържи от промяна на паричната политика, прогнозира Goldman Sachs, цитирана от CNBC. По-рано инвестиционната банка очакваше Фед да пристъпи към затягане на политиката четири пъти през 2016 г.

Според анализаторите Фед няма да вдига ставките до юни въпреки сигналите, че може да се намеси през април, ако икономическите условия в САЩ значително се подобрят. 

„Макроикономическите данни продължават до голяма степен да съответстват на прогнозите на Комисията по отворения пазар, но финансовите условия значително се усложниха“, казват от Goldman. “Представителите на Фед изглеждат склонни да изчакат известно време, за да съберат данни и на наблюдават развитието на пазара”, пише още в изявлението.

Банката посочва още, че прогнозата й за трикратно затягане на паричната политика е над пазарните очаквания, според които има 50% вероятност Фед да вдигне лихвите тази година, и 25% вероятност да има понижение.

„Последните коментари на представителите на Фед показват, че за тях затягането на паричната политика би било прекомерно и би имало последици върху растежа и върху бъдещите решения през 2016 г.“, смятат от Goldman.

Това до голяма степен съответства на изказването на председателя на Фед за Ню Йорк Бил Дъдли от сряда, който заяви, че финансовите условия са „значително по-затегнати“, отколкото през декември, когато лихвите бяха вдигнати за пръв път от близо 10 години. Заместник-председателят на Фед Стенли Фишер каза по-рано тази седмица, че централната банка не е сигурна колко пъти ще повиши ставките тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
май Goldman Sachs не са питали първо Китай дали им е оферта юана да е много силен и да не могат да продадат и една кърфица ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Какво означава вдигането на лихвите - повече пари от бюджета за обслужване на държ.дълг който е около общо 23 трилиона с този на някои щатите Отделно има около 23 трлн. дълг имитиран в долари и ''Лагард предупреждава, че нарастващите лихвени проценти в САЩ и по-силният долар може да доведат някои компании до просрочване на дълговете им, а това да зарази банки и държави'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/lagard-svetovniiat-ikonomicheski-rastej-prez-2016-g-shte-e-razocharovasht-208687/За дълговете на физическите лица да не говорим и за студенският - http://***.usdebtclock.org/#Темата е много голяма и съм обяснил основните неща започвайки със статията на г-н Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още