IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дъдли: Пазарната волатилност може да помрачи икономическите перспективи

Въпреки това е много рано да се правят еднозначни изводи, смята централният банкер

11:09 | 04.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателят на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Председателят на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли. Снимка: архив Ройтерс

Слабото начало на годината на международните борси изглежда притеснява американската централна банка (Фед). 

"Отчитаме развитията на финансовите пазари и на икономическите данни, които може да променят икономическите перспективи", заяви председателят на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли в сряда за новинарската агенция Market News International (MNI). "Пазарната волатилност може да помрачи икономическите перспективи като цяло", поясни той. 

"Въпреки това е много рано да се правят еднозначни изводи от това, на което сме свидетели", поясни Дъдли. 

Централният банкер, който има право на глас на всяка среща, обясни вота си в подкрепа на вдигането на лихвените проценти миналия месец, като каза, че сега това трябва да се случва постепенно, за да се избегнат остри затягания по-късно.

По подобен начин се изказа преди дни и зам.-председателят на Фед Стенли Фишер. "Смятам, че едно нещо може да кажем със сигурност - че финансовите условия са много по-строги, отколкото бяха по време на срещата през декември".

През декември Фед се сбогува с дългогодишната си политика на нулеви лихви с леко увеличение на основните лихви и сигнализира, че ще продължи режима на затягане през тази година.  

На финансовите пазари обаче расте съмнението, че Фед ще продължи да повишава лихвите скоро. Или поне за следващото заседание през март почти никой на пазара не очаква подобна стъпка. Залозите за увеличение на лихвите и през цялата година спадат през последния месец. Основните причини са глобалната икономическа слабост и спадовете на фондовите пазари.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още