IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Economist: Фед постъпи възможно най-добре след грешката от декември

Централната банка на САЩ е в неудобна позиция, която може да стане още по-неудобна, коментира изданието

18:13 | 29.01.16 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън. Снимка: архив, Ройтерс

Приемете за момент, че сте във Федералната комисия по отворения пазар и споделяте мнението, че е било подходящо да се вдигнат основните лихвени проценти през декември, пише Economist. Това означава, че гледате данните за второто полугодие на 2015 г. и виждате стабилно възстановяване, като се изключат проблемите с цените на енергията и в производствения сектор. Работодателите назначават служители със стабилен темп, макар че безработицата е паднала до 5%. И си казвате: Петролът не може да поевтинее още много, а ръстът в назначенията трябва да доведе и до ръст в заплатите и потребителските цени. Има риск високата инфлация трудно да се понижи, а не искаме да създаваме нова рецесия, като вдигнем лихвите рязко за кратък период от време. Така че най-добре да започнем сега и да насочим икономиката към устойчив растеж и 2% инфлация. 

Повишавате лихвите. След това, нека предположим, всичко се срива. Фондовите пазари се побъркват и преживяват огромни колебания, като цяло надолу. Доходността по облигациите се срива (с изключение на тези в големите развиващи се икономи в уязвима финансова ситуация). Цените на суровините също се сриват, водени от петрола, а доларът продължава да поскъпва. Междувременно макроикономическите данни вече не изглеждат толкова обнадеждаващо – все още не са рецесионни, но във всеки случай говорят за уязвима икономика.

Така че всички членове на комисията по парична политика се срещате отново през януари, за да кажете на паникьосаните трейдъри какво ще правите оттук нататък. И какво правите? Публикувате изявление като това на Фед от вчера, което е най-доброто след неволната грешка от декември. И, надяваме се, зад кулисите полагате здрави усилия как да промените нещата през март, ако всичко се развива както през януари.

На срещата тази седмица Фед беше изправен само пред лоши избори, коментира Economist. Централната банка на САЩ не можеше просто да посочи макроикономическите данни, които не са кой знае колко по-различни от тези през декември, и да каже, че прогнозите не са се променили, колкото и да й се е искало. Преди няколко седмици Фед сигнализираше за четирикратно повишение на лихвите през 2016 г., сега пазарите очакват само еднократно.

Изявление със същата реторика щеше на принуди пазарите изведнъж рязко да променят вижданията си за темпа на затягане на паричната политика, което щеше да доведе до паника на борсите. Затова изявлението трябваше да подчертае, че Фед е наясно с развитията на глобалните финансови пазари и е готов да приспособи политиката си, ако тази динамика застрашава пазарите.

Същевременно, обаче, централните банкери не можеха да бъдат прекалено уверяващи поради две причини, смята Economist. Първо, защото е възможно пазарите да сметнат, че нещата са много зле. Второ, прекалена готовност за облекчаване би изглеждала странно, ако новите макроданни покажат ускорение на американската икономика.

Поредно обръщане на политиката при следващото заседание - „всъщност нещата са ок и ще продължаваме да вдигаме лихвите“ - ще остави пазарите още по-объркани за намеренията на институцията.

Изявлението трябваше да покаже следното: „Възгледите на Фед като цяло са непроменени, но централната банка е наясно с потенциалните проблеми и е готова да действа съобразно с тях, но тези проблеми не са такива, за които всеки трябва да се тревожи. Това е“. Точно това направи и Фед.

Проблемът е, че американската централна банка няма да заседава до март, а дотогава може да се случат много неща. Ако паниката е достатъчно голяма, институцията може да свика спешна среща с цената на това да покаже, че нещата наистина са били толкова бедствени (и че е направила голям гаф през декември).

Ако все пак институцията реши да изчака срещата през март, промяна на реториката тогава може да е прекалено късна, за да предотврати рязко влошаване на икономическата активност в САЩ.

Фед е в изключително неудобна позиция, която може да стане още по-неудобна. Това е рискът на затягането на паричната политика преди икономическите условия наистина да го изискват. Когато и лихвите, и инфлацията са много ниски, няма много място за увеличаване на лихвите в отговор на неочаквана (и невероятна) инфлация.

От друга страна, при такива обстоятелства е трудно да се реагира навреме и с адекватна сила на неочаквано слабо икономическо представяне. Има времена, когато да скочиш от висока скала в морето има смисъл, но няма смисъл да се втурваш към скока, ако не е необходимо: когато си във въздуха, възможностите рязко намаляват, посочва Economist.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 15 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Но какво всъщност представлява инфлацията? Както обяснява бащата на икономическата наука Ришар дьо Кантийон(а не Адам Смит), инфлацията е изкуствено и неправомерно преразпределение на богатство, посредством навлизане на създадени пари от нищото, като първите, които ги получат се облагодетелстват за сметка на по-отдалечените по веригата. Инфлацията неминуемо води до преразпределение на покупателна способност към първите, получили новите пари и трупащи активи при моментните ценови равнища. Освен това имаме раздуване на стойността на финансовите активи и изкуствена експанзия на кредита неустойчиво и опасно положение, което неизменно завършва с крах - http://brain-workshop.org/deflaciyata-bich-ili-blago-2/ Освен инфлация - http://***.bloombergtv.bg/analizi/2016-01-27/kakvo-predstoi-pred-globalnite-valuti-deflatsiya-ili-inflatsiyaима и друг начин - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Положението е страшно защото банкстерите не искат да признаят ,че системата е грешна и инфлацията няма да помогне защото увеличава неравенството - ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.'' - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ тоест намалява покупателната способност и крайното търсене от което следва липса или спад на БВП ПОДРОБНОСТИ в коментар 4 и 6
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Милтън Фрийдман е абсолютно категоричен, че Федералният резерв е причинил Великата депресия чрез рязко ограничаване на паричното предлагане в момент, в който пазарите на живот и смърт се борят за ликвидност. Конгресменът Рон Пол в същата връзка заявява: От Великата депресия, през стагфлацията от 70-те, до спукването на дотком-балона миналата година (речта му е произнесена на 10 септември 2002 г.), всяко икономическо сгромолясване, изстрадано от страната ни през последните 80 години води директно до политиката на Федералния резерв. Резервът следва упорито политика на наводняване на икономиката с лесни пари, водещо до неправилно разпределение на ресурсите и изкуствен бум, последван от рецесия или депресия, когато създадения от резерва балон гръмне''Катастрофата от 2008-***, този път с ипотечните кредити, отново е изцяло стопроцентова заслуга на ФЕД,и професора обяснява за Бернарке и Грийнспан - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beХВАНАХА СЕ В МРЕЖИТЕ СИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
де да ги знам какво вършат да ти кажа по някога иам чувството, че нарочно правят такива работи, за да постигнат в бъдеще нещо съвсем друго ама какво точно гонят незнам, *** не са определено, но защо го правят да изглеждат на такива и това също нямам идея .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
смятай колко е изкривена представата за реалността .... дет викаш и да искат да го върнат по нормалния път другите го възприемат за грешка ... еееми .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Едно правилно решение по грешния път се счита за грешка . Явно всичко се е обърнало с главата надолу .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Според доклад на Свет.банка 3,5 млрд. жители на Земята живеят с до 2$ на ден тоест какво крайно търсене да има с тези пари за да има растеж на БВП ,и затова икономистите на МВФ изкараха факта - ''увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа''Крайното търсене се стимулира по два начина :1) кредитиране и се видя какво стана как се хванаха в мрежите си и сами доказаха ,че системата е грешна и защото инфлацията е кражба 2) разпределение в смисъл достойно заплащане на труда - в САЩ средното почасово възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността - през 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес - през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%Но първо забрана на офшорките и т.н. регулации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
аз не вярвам 4е някога сащ ше се разпаднат...искрено вярвам 4е зад видимия управленски апарат стоят същества от други цивилизаций и те умело командват вси4ко и нищо не им убягва....е ако те решат да сложат то4ка на саш това ще стане но няма да е от при4ина от друг характер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Хванаха се в собствените си мрежи и сами доказаха ,че системата неработи и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Въпроса е какво може да се направи и с инфлация няма да стане защото се увеличава неравенството - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ т.е. намалява крайното търсене и растежа Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/ ,и затова Джоузеф Стиглиц пише: ''Единственото лекарство за преодоляване на ... - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
тея ако искат да оправят положението, вдигат лихвите като хората не да се лигават само, пазара ше падне там с 30-40% големо важно, ше се вдигне пак. Бодват сериозни регулации на тея кавалчоци там на Волстрийт забраняват им leveradge вкарват онова дет беше Volker Rule, забраняват Franctional Banking умрели на борсата ше има - ми да има големо важно. И да хванат да бачкат и да си орежат военните кретении с 50% не само да ми печатат и да праат въздух и след 10/15г. ше са ок, но те нема да го напраат това и разпада ше е грандиозен ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още