IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията в еврозоната забавя темпото си

PMI индексът през февруари спада с 1,1 до 51,2 пункта - до най-ниското си ниво от година насам

13:53 | 01.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Възстановяването на индустрията в еврозоната забавя своето темпо. През февруари предприятията отчитат забавящ се ръст на производството, поръчките, заетостта и експортния си бизнес, става ясно от публикувания във вторник окончателен вариант на проучването на Markit сред 3000 фирми. 

„Нараства притеснението, че 2016 г. ще бъде поредната година за пълзящ ръст на икономиката, дори може да има и спад“, пояснява главният икономист на Markit Крис Уилямсън.

Общият финален индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производството и услугите спада с 1,1 до 51,2 пункта, над първоначалните очаквания за 51 пункта, но до най-ниското си ниво от една година. Въпреки това обаче барометърът остава на ниво над 50 пункта, което разделя разширяването от свиването.

Заради ниските цени на петрола и силната конкуренция цените на покупките на мениджърите по поръчките са паднали до най-ниското ниво от юни 2009 г. Същевременно цените на продажбите са се понижили до най-ниското си ниво от средата на 2013 г.


source: tradingeconomics.com

„Очаква се натискът над Европейската централна банка за бърза и агресивна намеса да се увеличи, за да се предотврати нов икономически спад“, заяви Уилямсън.

През февруари потребителските цени са били с 0,2 на сто под нивото им година по-рано. ЕЦБ счита, че цените са стабилни при инфлация от малко под 2%.  Очаква се на заседанието си в началото на март банката да вземе решение за нови мерки в подкрепа на конюнктурата. 

В периода между 2007 и 2016 г. средната стойност на производствения PMI индекс е 49,92 пункта, достигайки рекорден връх през февруари 2011 г. до 59 пункта, както и рекордното дъно от 33,50 пункта през февруари 2009 г.  

Индексът на Markit се основава на месечно проучване, в което се включват внимателно подбрани компании, представителни за състоянието на частния сектор в икономиката. Те следят промените в пет области, като всяка от тях има съответната тежест в общия индекс – производството (25%), новите поръчки (30%), време за доставки (15%), заетостта (20%) и наличност на закупените стоки (10%). PMI е първият икономически индикатор за всеки месец, предоставящ информация за променящите се икономически условия, значително по-рано от официалната държавна статистика.

Той се представя в размер от 1 до 100. Нива над 50 се отъждествяват с позитивна прогноза за икономически растеж, а стойности под 50 пункта показват не толкова оптимистична прогноза. Проучването се осъществява от Markit Economics, а това е финалната стойност на показателя.

Отделни национални данни има за Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия, Австрия, Ирландия и Гърция, защото на тези страни се падат 90% от производствената активност в еврозоната.  

Производствената активност в Италия пада до 52,2 пункта през февруари от 53,2 пункта през миналия месец, като не успя да оправдае пазарните очаквания за по-слаб спад до 52,5 пункта. Това е най-ниската стойност от февруари 2015 г.

Испанският PMI индекс достига 54,1 пункта през февруари, което е понижение от 55,4 пункта през януари и под пазарните очаквания за 54,4 пункта.

И в германския производствен сектор има забавяне през февруари. PMI индексът спада до 50,5 пункта от 52,3 пункта предния месец. Това е най-ниското ниво от 15 месеца насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още