IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петима са официалните кандидати за генерален секретар на ООН засега

Освен България номинации имат Хърватия, Словения, Португалия и Македония

18:08 | 10.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Петима са официалните кандидати за генерален секретар на ООН засега

Пет са официално подадените кандидатури за поста генерален секретар на ООН към този момент. Заедно с номинацията на България Ирина Бокова, свои претенденти имат Хърватия, Словения, Португалия и съседна Македония. Кои са те?

Другата дама освен Ирина Бокова, която е номинирана за поста генерален секретар на ООН, е кандидатът на Хърватия - бившият външен министър на страната Весна Пусич. 62-годишната Пусич, която е социолог по образование, беше вицепремиер и отговаряше за европейските въпроси в ляво-центристкото правителство на Зоран Миланович.

Хърватката е известна с позициите си за защита правата на жените и малцинствата. От управляващата Хърватска демократична партия обаче обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Пусич.

Словения издигна Данило Тюрк, юрист, дипломат и президент в периода 2007-2012 г. Той се ползва с подкрепата на коалиционното правителство на Миро Церар и на президента Борут Пахор.

Номинацията на Португалия е 66-годишният Антонио Гутериш. Професорът по физика и инженерни науки е премиер на страната в периода 1995 – 2002 г. По-късно става и върховен комисар на ООН за бежанците, като изпълнява длъжността до края на 2015 г.

Съседна Македония също издигна свой кандидат. Това е бившият министър на външните работи Сърджан Керим. В момента той е един от представителите на медийната група "Медиа принт Македония", собственик на всекидневниците "Вест","Дневник" и "Утрински вестник".

Държавите могат да изпращат писма с номинации до март, а Съветът за сигурност планира да започне селекцията на кандидатите за поста през юли.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още