IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия засилва военното си присъствие в Сирия

Руснаците вече не са само съветници, а са решили да се включат във войната срещу тероризма, според ливански източници на Ройтерс

10:25 | 10.09.15 г. 155
Русия засилва военното си присъствие в Сирия

Руски военни сили ще участват в операция в Сирия в подкрепа на правителствените войски, съобщава Ройтерс, като се позовава на ливански източници, пожелали анонимност.

Точно от това САЩ най-много се опасява - задълбочаване на руска военна роля в гражданската война в Сирия, макар че според източниците на информационната агенция броят на руснаците, ангажирани досега в конфликта, е малък.

Според ливанските източници руснаците ще създадат две бази в страната – една на брега и една във вътрешността. Според източниците “руснаците вече не са само съветници, а са решили да се включат във войната срещу тероризма”.

Американските власти също съобщиха, че Москва е изпратила два военни десантни кораба и допълнителен карго самолет в Сирия през последните дни, както и че е разгърнала малък брой военноморски пехотни сили.

Според представители на Вашингтон, които също са говорили пред агенцията при условие на анонимност, намеренията на Русия остават неясни. Според един от източниците фокусът на руските военни вероятно ще е подготовката на въздушна база в близост до пристанищния град Латакия, крепост на сирийския президент Башар Асад.

Американските власти не изключват възможността Русия да иска да ползва летището за въздушни бойни мисии.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери говори с руския си колега Сергей Лавров за втори път през последните четири дни. Кери предупреждава, че действията на Русия в Сирия може да доведат до ескалация на насилието.

Кремъл смята, че правителството на Сирия трябва да се включи във всеобща световна борба с “Ислямска държава” – радикалната групировка, която завзе обширни територии в Ирак и Сирия. САЩ и регионалните врагове на Асад обаче виждат президента на Сирия като част от проблема.

“Ще приветстваме конструктивния руски принос към усилията за борба с “Ислямска държава”, но да сме наясно, че би било безотговорно за всяка страна, включително и за Русия, да предоставя подкрепа за режима на Асад", коментира говорителят на Белия дом Ерик Шулц.

Силите на Асад претърпяха големи неуспехи на бойното поле в продължаващата вече повече от четири години гражданска война в Сирия. В конфликта загинаха над 250 хил. души, а половината от населението на страната избяга оттам.

Правителствените военни сили се изтеглиха от една от основните авиобази миналата сряда. Това означава, че голяма част от териториите на провинция Идлиб се изплъзва от правителствения контрол.

Москва междувременно потвърди, че е изпратила “експерти” в Сирия, дългогодишен съюзник на Русия в Близкия изток. Кремъл обаче отказва коментар за мащаба и обхвата на военното си присъствие. Дамаск отрича руснаци да са участвали в битки, но анонимен сирийски представител потвърждава, че присъствието на руски военни експерти се е увеличило през изминалата година.

Германският външен министър също предупреди Русия заради военната интервенция, като заяви, че ядрената сделка с Иран и новите инициативи на ООН предлагат отправна точка за намиране на политическо решение на конфликта. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че съобщенията за нарастващата руска военна активност в Сирия са причина за безпокойство. Бившият президент на Франция Никола Саркози обяви обаче, че е необходимо да се привлече Русия към борбата срещу "Ислямска държава", тъй като намирането на политическо решение на кризата е по-сложно.

Русия има военна база в сирийския пристанищен град Тартус – единствената руска база в средиземноморието. Опазването на сигурността й е една от най-важните стратегически цели за Кремъл, отбелязва информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

154
rate up comment 1 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
За да работят заедно Путин трябва да узрее, че трябва да си свали амбиции и да го играе младши съдружник в цялото мероприятие. Не младши партньор, а съдружник.. Т.е като ти обичах да се изразяваш - ще стой на масата на големите. ще яде същата манжда, но на малко по малък стол и малко по малка порция. Герге , ти си за доктор , братчед ! Такива заболявания кат твойто сами не минават ! Ми ти направо се губиш из реалността , бе ! Шофьрската ти книжка още ли е у тебе ...малииий, да не те среща такъв !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
153
rate up comment 4 rate down comment 4
Hammer
преди 8 години
Това обяснява и леко отчаяната подкрепа на Русия към Сирия в момента (точно в момента не ми се струва, че Русия има нужда от скъпи военни операции, тоест ако Сирия не беше достатъчно важна щеше да опитва да си позакърпи икономиката, а не да увеличава разходите си). Това обяснява и защо Иран също се включва в играта (информация от днес) и изпраща военни в Сирия. Това обяснява и защо САЩ целят Сирия да бъде разпарчетосана - проекта на Катар пак може да се осъществи, а Русия има много какво да губи, ако това стане факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
152
rate up comment 4 rate down comment 1
Hammer
преди 8 години
Конфликт шиити - сунити остава настрани според мен, основното е петрол. А какво печели САЩ от това - ами най-малкото така ще се разбие руския монопол на енергийния пазар в ЕС. Набуко заедно с проекта на Катар и СА има всички предпоставки да се конкурира с доставките на газ от Русия за ЕС. Ислямска държава съществува само толкова, колкото да служи за целите на Катар, СА и САЩ. Днес четох, че вече е изминала година от бомбардировките по ИДИЛ - струвало $3 млрд. САЩ и 300 биха хвърлили ако успеят да разкарат Русия от енергийния пазар на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
151
rate up comment 3 rate down comment 2
Hammer
преди 8 години
Моето тълкуване на ситуацията е по-друго. Според мен нещата пак опират до най-честата причина за конфликти - ресурсите, в този случай природен газ. Малко преди началото на войната Иран, Ирак и Сирия имаха общ енергиен проект, който започваше в Иран и привършваше в Сирия като идеята беше да се доставя газ на Европа. Също така в Сирия бяха открити нови значително големи находища на газ, страната щеше да спечели доста от този проект. Тръбите на проекта щяха до водят до контролиран от руснаците град в Сирия (сега не помня името му), така че и руснаците явно са подкрепили проекта. От друга страна обаче Катар и СА нямат никакъв интерес от осъществяването на подобен проект и те също имат свой собствен, който по план трябва да се свърже с Набуко и крайната цел пак е доставка на газ за ЕС. Като бонус Турция спира да е зависима от Иран и също ще получава газ от Катар и СА. Плановете на проекта включват и Сирия, но с Асад начело това няма как да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
150
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Братчед, вече сам си пишеш и си задаваш въпроси, Гледам напираш и да се заядеш със себе си. Но няма страшно, бележим напредък. Вече стигнахме до консенсус по въпроса кой предизвика събитията създали хаоса и спомогнали възникването на разни алкайди и идили. Сега остава да изгладим позициите относно поддръжката на ИГИЛ и подобни от стрна на ФАЩ. Прогуглих тука една статийка, ей на ский ко пише:http://***.wnd.com/2014/06/officials-u-s-trained-isis-at-secret-base-in-jordan/Сигурно можеш да намериш много повече от мен, нали си по-умен, хойл си на училище. Ний тука в Максуда няаме време за учене. Но съм настроен оптимистично, човек претендиращ да е по-умен от другите един ден може да събере две и две и да проумее защо ФАЩ се стараят умишлено да нагаддят на целия свят предизвиквайки и подклаждайки военни конфликти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
149
rate up comment 1 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
С какво не си съгласен, с какво си.. ? Че да не се заяждаме напразно и с теб.Разни кухи *** като ***, пирамиди и инжинери ми стигат за да се забавлявам като ги редя.:) Дискутира ми се с поне 1 човек, който може да мисли тук, пак макар и да не мисли като мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
148
rate up comment 1 rate down comment 3
georgi_shum
преди 8 години
Тоше, мога да го доразчепкам, но не виждам нужда : Никога не съм твърдял, че американската външна политика е безгрешна. Сам виждаш, че си казах, че те създадоха условията за появата на ИД, но не я създодоха те, и определено не я подържат. Путин играя контра, не щото е загрижен за мир, стабилност или щото е големия Хуманист. А просто зашото иска да прави съшото, което правят янките. Ама не може, няма силици за това. Няма да направи нищо и в Сирия. Може да се пробва, но резултата ще е още по плачевен и трагичен и от американския. Само ако седната и работят ЗАЕДНО може да се получи нещо. За да работят заедно Путин трябва да узрее, че трябва да си свали амбиции и да го играе младши съдружник в цялото мероприятие. Не младши партньор, а съдружник.. Т.е като ти обичах да се изразяваш - ще стой на масата на големите. ще яде същата манжда, но на малко по малък стол и малко по малка порция. Това е според мен. И за да сме коректни - би ли коментирал анализа, който направих?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
147
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
Това каква връзка има с казаното от мен? И твърдял ли съм обратното ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
146
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
А когато имаме един сигурен отговор на въпроса ми от по-долу, тогава ще знаем и какъв е Путин, играейки "контра" на американската политика по света. Иначе много думи, много емоции, много пушилка и никаква полза от тези дискусии... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
145
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Хаха... Гоше, хубави анализи си направил... Ся ако продължиш в същия дух да доизчепкаш подвизите на янките и в Либия, където също суперправилно свалиха Кадафи, и Афганистан, който със сигурност бутна кулите на СТЦ, (няма да коментирам какви заплахи и закани рьсиха по адрес на един сърцат военен в Египет, който спаси държавата си от съдбата на Либия), та като сложиш всички тези "операции" на САЩ в този регион от 10 години насам, би ли направил и един анализ на резултатите към днешна дата - къде са плюсовете от всичко, което сътвориха с гениалната си по дифолт външна политика? Какво всъщност искат от хората там американците? Щото резултатите ги виждаме! Щото според мен има само две възможности:1. Или са пълни *** и не знаят какво правят, или2. Са наистина "Сатаната" в плът и кръв - целта им е мор и унищожение!!!Ако ти е интересно, можеш и Украйна да включиш към анализа си - и там не е тайна кое-как стана... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още