IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция е поискала спешна среща с представители на НАТО

Операцията срещу "Ислямска държава" и Кюрдската работническа партия продължава

08:55 | 27.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Въздушните удари срещу &ldquo;Ислямска държава&rdquo; в Сирия бяха посрещнати от опозицията в Турция и от западните ѝ съюзници като добре дошли. Далеч по-малък ентусиазъм обаче предизвикват атаките в Северен Ирак и полицейските операции в страната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Въздушните удари срещу “Ислямска държава” в Сирия бяха посрещнати от опозицията в Турция и от западните ѝ съюзници като добре дошли. Далеч по-малък ентусиазъм обаче предизвикват атаките в Северен Ирак и полицейските операции в страната. Снимка: Ройтерс

Турция е поискала спешна среща с представители на НАТО заради въздушните удари по цели на Кюрдската работническа партия, съобщава Financial Times.

Късно снощи външното министерство в Анкара обяви, че е поискало срещата, за да информира съюзниците от Алианса за “операциите срещу тероризма, които се провеждат”.

Властите в Турция потвърдиха, че във вторник предстои среща с представителите на НАТО в Брюксел, на която ще дадат повече информация за събитията.

Ударите по обекти на Кюрдската работническа партия в Северен Ирак продължават. Те започнаха след самоубийствения атентат в граничния град Суруч през миналата седмица, отговорност за който пое “Ислямска държава”.

Освен срещу кюрдите Турция започна и въздушна офанзива в Сирия срещу ислямистите. Страната обяви, че създава и буферна зона в граничните райони със Сирия, в защитата на която ще участват и САЩ.

Междувременно Кюрдската работническа партия пое отговорност за атаките, при които бяха убити двама турски войници вчера, а други четирима бяха ранени. Преди това други атаки доведоха до смъртта на трима турски полицаи, а късно снощи беше публикувана информация, според която е загинал още един полицай при сблъсък с протестиращи в Истанбул.

Анкара реши да започне въздушни атаки срещу “Ислямска държава” в Сирия и кюрдите в Северен Ирак в четвъртък, като бомбардировките продължават. През последните дни властите в страната осъществиха и серия арести на заподозрени в подготовка на атентати. От началото на операцията са арестувани над 850 души, сред които има членове на Кюрдската работническа партия и нейни клонове.

Въздушните удари срещу “Ислямска държава” в Сирия бяха посрещнати от опозицията в Турция и от западните ѝ съюзници като добре дошли. Далеч по-малък ентусиазъм обаче предизвикват атаките в Северен Ирак и полицейските операции в страната, отбелязва изданието.

САЩ също се дистанцираха от атаките срещу целите на Кюрдската работническа партия, а от Белия дом официално коментират, че няма връзка между засилената координация между Анкара и Вашингтон в Сирия и ударите по целите на кюрдите.

Още по-силни са критиките на опозицията в страната, според която правителството използва операциите с цел повишаване на подкрепата в навечерието на широко очакваните предсрочни избори. 

Властите обаче индикират, че операциите ще продължат доста дълго време. Вчера висшето военно командване на Турция съобщи, че е прекратен годишният отпуск на военните офицери.

Според анализ на "Независимая газета" Турция е започнала едновременно две военни кампании, всяка от които е знаков прелом във военната стратегия на страната. Турските въздушни удари в Сирия по „Ислямска държава“ са първото участие на Анкара в борбата с групировката, а тези в Северен Ирак по кюрдите слагат край на двугодишното примирие между тях и турското правителство. Тези действия може би са опит на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да увеличи рейтинга на своята "Партия на справедливостта и развитието" в случай на извънредни парламентарни избори, пише още вестникът. 

Взривът на напрежение на турско-сирийската и на турско-иракската граница може да е свързан с вътрешнополитическите цели на Ердоган, който в момента води неизгодни за него преговори за създаване на управляваща коалиция в парламента. Не са изключени предсрочни избори. Не е изключено и военните действия да са опит на Ердоган да привлече нов електорат. Така той е принуден да води едновременно борба на три фронта: два външни срещу Кюрдите и „Ислямска държава“ и трети на политическата сцена вътре в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още