IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високата инфлация във Венецуела вещае взрив на социално недоволство

Цените на хранителните продукти в страната са поскъпнали с 22,2% на месечна база през август

15:51 | 14.10.15 г.
<p>
	Опашка пред супермаркет в Сан Антонио. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Опашка пред супермаркет в Сан Антонио. Снимка: Архив Ройтерс

Високата инфлация не е нищо ново за икономиката на Венецуела. Според ново изследване обаче цените на хранителните продукти са поскъпнали с 22,2% на месечна база през август, което е сигнал за това колко е влошена ситуацията, пише CNBC.

Това е най-високата стойност за този месец от 20 години според данните на Cenda – организация за защита на правата на служителите, базирана в Каракас. Макар че темпът е по-бавен от този през юли (32,6%), икономистите се опасяват, че южноамериканската страна е на ръба на взрив от недоволство.

Числата показват, че икономическите условия във Венецуела не са устойчиви“, смята Пола Диоскес-Райс, икономист в IHS Global Insight – компания за анализ на финансовите рискове. „Ситуацията ескалира. Населението вече много дълго време страда от недостига на продукти“, казва Диоскес-Райс. Хората все по-често разчитат на черния пазар, за да се доберат до някои продукти, а цените в супермаркетите се контролират от властите. 

Човек с минимална работна заплата може да си позволи да пазарува само за една седмица от месеца“, твърди докладът на Cenda.

Правителството на президента Николас Мадуро освен това контролира икономическите данни, които се публикуват. Властите не са обявявали официална информация за инфлацията от декември миналата година, когато увеличението на цените на годишна база беше 68%. Оценки на инфлацията на месечна база се публикуват от организации като Cenda, които провеждат свои собствени проучвания.

В последната си прогноза за световната икономика, публикувана миналата седмица, МФВ съобщи, че очаква Венецуела да изпадне в тежка рецесия през 2015 и 2016 г. Прогнозата е за свиване на БВП от 10% през 2015 г. и инфлация от 159% за цялата година. Малко е вероятно венецуелската централна банка да съобщи за тези икономически индикатори преди изборите за Конгреса на 6 декември, смята Диоскес-Райс. 

Редица развиващи се държави пострадаха от срива в цените на суровините, който започна миналата година. Но Венецуела, която е ключов износител на петрол, беше особено тежко засегната, защото икономиката й и държавният бюджет зависят пряко от приходите от петрол.

При петролния бум венецуелското правителство се намеси в цялата икономика, като подкопа редица сектори, включително земеделието. Вътрешното производство на хранителни продукти спадна рязко, което принуди страната да внася голяма част от хранителните стоки“, обяснява Шанън О'Нийл от Центъра за изследвания на Южна Америка към американския Съвет по външни отношения. „Сега при ниската цена на петрола властите нямат долари и са принудени да ограничат вноса, включително на храни и на други ключови продукти“, допълва тя.

Венецуелският боливар също поевтиня рязко спрямо долара, до голяма степен защото правителството на Николас Мадуро печата повече пари в опит да покрие бюджетния си дефицит.

С почти нищо по рафтовете на магазините хората се отчайват, а цените на наличните продукти се покачват. Недостигът ще стане още по-страшен, цените на петрола изглежда ще останат ниски, а дългът на страната ще нараства“, прогнозира О'Нийл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още