IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EVN България: Кроссубсидирането е спънка за либерализацията на енергийния пазар

6 млн. лева ще са загубите на дружеството от излизането на бизнеса на свободния пазар

18:03 | 01.03.16 г. 2
EVN България: Кроссубсидирането е спънка за либерализацията на енергийния пазар

Кроссубсидирането на цената на електроенергията е една от спънките пред либерализацията на енергийния пазар, коментира по време на семинар Илина Стефанова, ръководител на отдел "Енергийна политика и околна среда" в EVN България.

В момента електроснабдителното дружество продава на бизнеса електроенергия при средна цена от 146,90 лева за мегаватчас, а за бита - 106 лева. В същото време изкупува електроенергията от Националната електрическа компания (НЕК) при цена от 115,50 лева. Цените са определяни от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Анализите на дружеството показват, че битовите клиенти не са склонни да излязат на свободния пазар и причината не е техническа - например липсата досега на стандартизирани товарови профили, а цената. За домакинствата е по-евтино да стоят на регулирания пазар заради кръстосаното субсидиране.

В същото време обаче за бизнеса е по-евтино да излезе на свободния пазар. Така се получава, че няма кой да субсидира битовото потребление, разясни Гочо Чемширов, председател на УС на EVN България.

Средната продажна цена на EVN Снабдяване през януари например е била 114,95 лева за мегаватчас, което означава, че е продавало на загуба. Така електроснабдителното дружество ще натрупа около 6 млн. лева до края на регулаторния период - до 30 юни 2016 година, от излизането на бизнеса на свободния пазар, изчисли той.

Енергийният регулатор би трябвало да възстанови тази загуба с новото си ценово решение, очаква Чемширов.

От дружеството посочиха и още няколко предизвикателства пред пълното отваряне на електроенергийния пазар през тази година. На първо място е изработването на пазарния модел на либерализацията, което се очаква до края на април, както и определянето на критериите за енергийно бедните. Тук нещата трябва да бъдат изградени на чисто пазарни механизми, а не отново да има някаква форма на кроссубсидиране, коментира Стефанова.

Калина Трифонова, член на УС на дружеството, беше категорична, че двустъпална тарифа не е решение, защото има опасност от изкривяване, например потребителите могат да претендират, че са ощетени само при определяне на датата за отчет.

При двустъпална тарифа ЕРП-тата ще купуват при единна тарифа, а ще продават при две и това отново ще донесе загуби за дружествата, коментира от своя страна Илина Стефанова. Затова и от EVN настояват за "външно финансиране" за социалното  подпомагане, като например от социалното министерство.

Гочо Чемширов посочи като положителен пример модела на социално подпомагане в Румъния - електроенергията за енергийно бедните се купува от определени централи с ниски цени.

За избягване на кръстосаното субсидиране дружеството предложи в края на миналата година определяне на две изкупни цени - за бита и за бизнеса, и все още очаква отговор от енергийния регулатор на това предложение.

Важна стъпка на отварянето на енергийния пазар е изготвянето на стандартизираните товарови профили. Те отразяват характера на потреблението на група потребители във всеки час от денонощието. Товаровите профили са важни за потребителите, които нямат електромери с почасов отчет, но ще се ползват само от търговците на електроенергия, за да могат да изготвят адекватни оферти за клиентите, а предложената електроенергия да е максимално близка до реално потребяваната, за да няма дисбаланс в системата.

Товаровите профили ще трябва да бъдат променяни всяка година, за да бъдат взети предвид почивните дни, когато потреблението е различно.

В най-добрия случай на либерализацията е малкият клиент въобще да не почувства смяната, освен по-добра цена или като цяло условия в договора, и да няма сблъсък с мрежови дружества при проблем, а да контактува основно със своя доставчик.

Всъщност мрежата е най-чувствителната част от системата и повечето правила са изработени така, че да я защитят максимално, коментира още Гочо Чемширов. Мрежата няма алтернатива - ако спре производителят например, електроенергия може да бъде доставена от друго място, дори и внесена. Това означава, че за потребителите едно от най-важните неща е да се избере внимателно доставчикът на електроенергия. Ако има некоректен търговец, разпределителното дружество може да спре електрозахранването за потребителя, дори и той да е изряден към доставчика си, за да бъде защитена мрежата.

При избор на некоректен снабдител, потребителите могат лесно да го сменят - като подадат заявление за смяна до 10-то число на месеца. Смяната влиза в сила от 1-во число на месеца, следващ подаването на заявлението. За целта обаче трябва да са платени задълженията към стария доставчик, а разпределителното дружество определя към кой товаров профил принадлежи клиента.

Регионалният мениджър на EVN България Робърт Дик беше категоричен, че не трябва да има натиск върху динамиката на либерализацията и допълни, че не трябва да има задължение на определена група потребители да излезе на свободния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
krastev.ippp
преди 8 години
Оправете си мерните единици! Безумно е да има цена 146,90 лв. за киловатчас! Очевидно става въпрос за 146,90 лв. за МегаВатчас, а както се учи в часовете по физика в училище разликата между МегаВат и килоВат е 1000 пъти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още