IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР прави опит да ограничи кражбите на електроенергия

Регулаторът увеличава значително цената за електроенергията за технологични разходи в ценовото си предложение за новия регулаторен период

16:42 | 16.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) направи първата важна крачка срещу злоупотребите и кражбите на електроенергия. В изготвения от работната група доклад за новия ценови период е изравнена цената за технологични разходи до миксовата цена на Националната електрическа компания (НЕК).

В решението си за цената на тока от 1 юли 2016 година регулаторът определи цената за технологични разходи, по която се таксува и открадната електроенергия, на 39,99 лева за мегаватчас, тоест цената, на която продава АЕЦ „Козлодуй“.

Към нея трябва да се добави и таксата за задължение към обществото, която през вече приключващия ценови период е на стойност около 36 лева за мегаватчас. Това е два пъти по-ниско от нормалната цена, която плащат изрядните потребители.

С новото си ценово решение КЕВР определя цена на технологичен разход от 70,46 лева, към които се добавя и таксата за задължения към обществото (почти 37 лева за мегаватчас) и една от причините е именно опит да бъде намерено решение на злоупотребите на пазара, става ясно от стенограмата от закритото заседание на регулатора, провело се по повод новия ценови период.

В него важен акцент е своеобразната санкция, която прави КЕВР във връзка с неизпълнение на инвестиционните програми на трите енергийни дружества. Заради ненаправени в срок инвестиции от регулатора са решили да не удовлетворят в пълна степен заявленията и да повишат цената на електроенергията от 1 юли с минималните 1,38% средно и за трите дружества.

Не всички планирани, но неизвършени инвестиции от страна на електроразпределителните дружества са ценообразуващ елемент, отбелязват от работната група. В същото време обаче ненаправените инвестиции имат своето отражение върху амортизациите, което вече влиза в цената на електроенергията. По тази причина и регулаторът изчислява какво е директното отражение от разминаването и е направил корекцията с тази сума, става ясно още от документа, публикуван на сайта на КЕВР.

От стенограмата е видно, че икономистът на регулатора Светла Иванова е против пълната корекция, защото това може да доведе до по-рязко увеличение на цената от следващия регулаторен период, който започва на 1 юли 2018 година.  Според нея с този подход регулаторът ще коригира действията на дружествата за първите две години от периода (2015 година и 2016 година, включително) и би опростила разминавания в плановете за 2017 година.

КЕВР одобри инвестициите на трите дружества за периода 2015 – 2017 година. При планова проверка през тази година обаче беше отчетено разминаване между планирани и направени разходи за инвестиции и това бе отразено в ценовото решение.

Юристът на Комисията Ремзи Осман обаче е категоричен, че дружествата не са спазили своя ангажимент, а Комисията трябва да контролира тяхната дейност. „Ако има някакъв пропуск, то той е от страна на дружествата“, отбелязва той пред своите колеги. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още