IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР обмисля по-стриктен контрол за инвестициите на ЕРП-тата

Заради разминавания при планирани и реализирани инвестиции регулаторът коригира ценовите заявления на дружествата

12:59 | 02.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Планови проверки в трите електроразпределителни дружества в България показаха, че има несъответствие на планираните и направените инвестиции в периода 2015 – 2016 година. Докладите от проведените проверки на експерти от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) бяха разгледани на 17 май по време на закрито заседание на регулатора.

От стенограмата от проведената среща на комисарите е видно, че КЕВР може да върне практиката отпреди няколко години дружествата всяка година да защитават пред регулатора своите инвестиционни програми и да дават обяснения за правените разходи.

От коментарите по време на заседанието е видно още, че в този състав регулаторът не е одобрявал бизнес план на електроразпределителните дружества, от които е част и инвестиционната програма. „Комисията трябва по-критично да изследва и търси обосновки за инвестиционните планове на дружествата“, препоръчва членът на КЕВР Александър Йорданов.

Анализите на КЕВР показват разминавания в планираните и реално направените инвестиции, но дружествата като цяло не нарушават лицензите за извършване на дейност, издадени от регулатора. Препоръката на работната група е да бъдат направени подобрения на ниво инвестиционно планиране, е видно още от стенограмата.

По отношение на работата на ЧЕЗ Разпределение през последните две години (2015-2016 година) КЕВР е утвърдила разходите за инвестиции в ценовото решение за периода 2015 – 2017 година в размер на както следва: 65 млн. лева за 2015 година, 150,2 млн. лева за 2016 година и 66 млн. лева за 2017 година.

В първата година дружеството дори е преизпълнило плана – 67,7 млн. лева инвестиции, но през 2016 година са инвестирани 89,2 млн. лева. За сметка на това е актуализиран планът за 2017 година, когато ЧЕЗ смята да инвестира 141 млн. лева и така общият размер на инвестициите ще се запази в размер на одобрените 281,5 млн. лева.

От дружеството обясняват неизпълнението с невъзможността да извършат изкупуването на съоръжения – няма механизъм, който да задължи собствениците на тези съоръжения да ги продадат на ЧЕЗ, каквото е изискването на закона, посочват от компанията пред регулатора.

Разминаванията при EVN (с ново име „Електроразпределение Юг“) се дължат на по-малките разходи, които дружеството прави за изграждане на подстанциите, става ясно от обясненията на компанията. За периода 2015 – 2017 година дружеството предвижда увеличение на инвестициите от 120,8 млн. лева до 124,7 млн. лева. Съответно и тези планове са одобрени с решение на регулатора от 2015 година.

Реално направените през годините инвестиции обаче са в размер на 80,5 млн. лева през 2015 година и 110,2 млн. лева през 2016 година, за която пък заложените средства са 123,7 млн. лева.

През тази година дружеството трябва да инвестира 124,7 млн. лева, съгласно одобрените от регулатора планове.

Най-съществени разминавания отчита КЕВР в плановете на „Енерго Про Мрежи“. Дружеството не успява да изпълни намеренията си при изграждане на съоръжения, въздушни линии, но дори и за офис оборудване. През 2015 година компанията е очаквала да инвестира 62,8 млн. лева, но реално направените разходи в тази дейност са 17,6 млн. лева.

През следващата година инвестициите са 23,5 млн. лева, вместо очакваните и одобрени от КЕВР 66,6 млн. лева. Заложените за тази година инвестиции са в размер на 45 млн. лева.

Заради разминаването в одобрените програми и реално направените разходи за инвестиции КЕВР направи корекции в ценовите заявления на електроснабдителните дружества за новия ценови период, който започва на 1 юли 2017 година. Така токът за бита ще поскъпне със средно 1,38%.

Най-малките корекции бяха направени по отношение на ЧЕЗ България – 7,7 млн. лева и съответно и регулаторът предвижда най-голямо поскъпване на цената на тока в района, за който се грижи дружеството – в рамките на 1,99%.

Корекцията за „Електроснабдяване Юг“ достига 11,3 млн. лева, а очакваното поскъпване на електроенергията в региона е в рамките на 1,5 на сто. За Енерго Про определеното на този етап повишение на цената на тока за бита е от 0,22%, а корекцията заради разминаването в направените инвестиции е най-съществена – 14,2 млн. лева.

Новите цени на електроенергията на регулирания пазар ще бъдат разгледани на открито заседание на КЕВР през следващата седмица. Тогава ще бъдат изслушани и представителите на дружествата, които отново ще могат да обяснят своите аргументи в ценовите си заявления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още