IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавната електроенергетика очаква позитивна 2017 година

БЕХ приключва 2016 година със загуба от 80 млн. лева

14:12 | 27.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българският енергиен холдинг (БЕХ) приключва 2016 година със загуба от 80 млн. лева. До голяма степен този негативен резултат се дължи на обезценка на активи в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това обясни пред журналисти ръководителят на холдинга Петьо Иванов. Той прогнозира, че през 2017 година финансовият резултат ще бъде положителен, защото няма да "тежат" разходите за АЕЦ "Белене" и КТБ.

За първото тримесечие на тази година холдингът вече е на печалба в размер на 100 млн. лева.

Като "много добро" към момента описа финансовото състояние на държавните енергийни дружества служебният министър Николай Павлов, представяйки данните за развитието на фирмите в сектора.

Всички компании са се представили "блестящо" в нажежените до червено първи месеци на годината. Повишеното търсене на електроенергия е довело и до по-добри финансови резултати, стана ясно от отчета. Печалбата на

Националната електрическа компания (НЕК) например расте до 120 млн. лева, спрямо 54 млн. лева в първото тримесечие на 2016 година.

За АЕЦ "Козлодуй" печалбата се повишава до 54 млн. лева, спрямо 37 млн. лева година по-рано. ТЕЦ "Марица Изток" 2 е успяла да преодолее загуба от 9 млн. лева в първото тримесечие на 2016 година и да реализира печалба от 5 млн. лева, отчете Павлов.

Ръководителят на БЕХ Петьо Иванов обясни, че по отношение на въглищната централа има промяна на начина, по който се купуват емисиите въглероден диоксид - вече не директно от самата централа, а чрез БЕХ. Така разходите за квотите през 2016 година спрямо 2015 година са с 54 млн. лева по-малко. Самите квоти също са с по-ниска цена през миналата година.

Иванов обясни също, че увеличаването на печалбата на АЕЦ "Козлодуй" се дължи на по-малките разходи за удължаване на живота на блоковете, които централата трябва да прави през тази година. Той очаква и повишаване на цената на електроенергията на свободния пазар в региона през следващите месеци, което също ще подкрепи производителите. Прогнозите му са, че цената на свободния пазар ще се увеличи с 3%.

Първото тримесечие приключва с негативен финансов резултат за един от "стожерите" на БЕХ - "Булгаргаз", отчете енергийният министър. Компанията има 29 млн. лева загуба заради решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да използва буфер, натрупан през миналата година и да не повиши цената на газ от 1 януари 2017 година. 

Николай Павлов обаче беше категоричен, че дружеството е ликвидно и ще обезпечи своите задължения. 2016 година за "Булгаргаз" е била най-добрата от 2007 година насам, допълни той и посочи, че са били събрани стари вземания и неустойки. Съответно и дружеството е платило 150 млн. лева задължения към Националната агенция за приходите, 47 млн. лева заем към БЕХ и над 30 млн. лева задължения към "Булгартрансгаз".

Самата "Булгартрансгаз" също подобрява финансовия си резултат в първото тримесечие - до 26 млн. лева, спрямо 24 млн. лева година по-рано.

Зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков отбеляза сериозния проблем с новите лимити за емисиите вредни вещества от големите горивни централи. Според него Европейската комисия е позволила дерогация за българските централи. Ако обаче новите лимити трябва да бъдат прилагани, то цената на продукцията на ТЕЦ Марица Изток 2 ще се увеличи с между 27 и 35 на сто.

"Имаме достатъчно време", каза Делисивков, но призна, че новите лимити ще изискват огромни инвестиции и някои от мощностите ще трябва да бъдат изведени от експлоатация.

Директорът на Фонда за спасение на електроенергийната система (ФСЕС) Диян Червенкондев отчете, че от създаването си до април 2017 година институцията е събрала 676 млн. лева. През цялата 2016 година приходите във фонда са 356 млн. лева, а в първите месеци на 2017 години средствата са в размер на около 160 млн. лева.

Преведените от фонда към НЕК средства са 293 млн. лева през 2016 година и 201 млн. лева в началото на тази година.
С парите по фонда се покриват разходи на обществения доставчик по дългосрочни договори, изкупуване на зелена енергия и компенсацията на енергоемките производства.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още