IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще "възкръсне" ли каскадата "Горна Арда"?

На среща в Кърджали е създадена специална междуведомствена работна група, която да координира ускоряването на проекта

18:30 | 02.08.16 г. 3
<p>
	Мащабите на каскадата &ldquo;Горна Арда&rdquo; може и да бъдат намалени.&nbsp;<em>Снимка: Хидроенергийна компания &quot;Горна Арда&quot;</em></p>

Мащабите на каскадата “Горна Арда” може и да бъдат намалени. Снимка: Хидроенергийна компания "Горна Арда"

Областната управа на Кърджали търси начин да ускори реализацията на проекта “Горна Арда”, съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Днес областният управител на Кърджали Илия Илиев се е срещнал с членове на ръководството на Хидроенергийната компания "Горна Арда", посочва се в съобщението, цитирано от БТА.

След срещата е създадена и специална междуведомствена група под ръководството на зам.-министъра на енергетиката Николай Николов, която да координира институциите, отговарящи за изпълнението на проекта. Целта е да се намери най-подходящата формула за изграждането на каскадата съобразно изискванията на националното и европейско законодателство, посочват от областната администрация в Кърджали.

От разговорите става ясно, че мащабите на каскадата “Горна Арда” може и да бъдат намалени и вместо с три хидровъзела - бъдещите язовири "Мадан", "Ардино" и "Сърница", да се реализира проект с два. В момента се работи по осъвременяването на проекта, допълват от областната управа на Кърджали.

Припомняме, че проектът “Горна Арда” беше създаден по времето на кабинета на Иван Костов след подписано междуправителствено споразумение с Турция, известно още като „ток срещу инфраструктура“. То предвиждаше България да изнася електричество за Турция срещу участие на турски фирми в строителството на каскадата и на магистрала “Марица”.

Първоначалните планове предвиждаха до 2006 г. да бъдат построени три язовира и три ВЕЦ-а, които годишно да произвеждат 466 млн. киловатчаса електроенергия.

Споразумението обаче така и не беше изпълнено. Холдингът “Джейлан” заведе арбитражно дело в Париж срещу българския акционер в проекта – Националната електрическа компания (НЕК), но по-късно фалира.

След фалита на турската компания активите й бяха поети от друг турски холдинг - CCG Insaat Sanayi Yatirim Ve Turizm. Групата продаде проекта на EVN и Alpine, като втората компания се оттегли малко по-късно заради световната криза и в последствие фалира.

През 2011 г. НЕК подписа с EVN акционерно споразумение за изграждането на проекта, като австрийската компания се предвижда да притежава 70% от него, а останалите да са за държавното ни дружество. Оттогава проектът се преразглежда и до реални строителни работи не се стигна, въпреки че през 2012 г. беше обявен за обект от национално значение заради очакваното създаване на около 2 хил. – 3 хил. работни места.

Хидроенергийната каскада “Горна Арда” беше заложена и в плана за развитие на Електроенергийния системен оператор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
ivanrog
преди 7 години
Нали Трайчо продаде дяловете уж за по-бързото строителство? Реално направи ЕВН един от големите изнудвачи на България, след като ще държи една не малка част от водните ни запаси и човека и за президент го гласят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 7 години
Трябва да планира жици, капацитет в тази посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
power grid
преди 7 години
И какво общо има ЕСО с каскада Горна Арда?ЕСО е оператор на ЕЕС не може да произвежда и да търгува с ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още