IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът за каскада "Горна Арда" не е замразен

Правят се допълнителни проучвания за прецизирането на проекта, коментира председателят на УС на "Горна Арда" Вернер Казагранде

12:08 | 31.03.15 г.
Проектът за каскада "Горна Арда" не е замразен

Проектът за хидроенергийната каскада "Горна Арда" не е замразен, въпреки че началото на строежа се бави вече почти година, съобщи пред БНР председателят на Управителния съвет на компанията "Горна Арда" Вернер Казагранде.

Компанията прави допълнителни проучвания, за да подготви техническия проект на хидроенергийната каскада. Затова и още проектът няма оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС).

„Преди да имаме окончателния технически проект, няма смисъл да се прави ОВОС, защото впоследствие може да се окаже, че този ОВОС трябва да бъде променян, ако се наложи промяна на обект от каскадата“, обясни Казагранде.

„Имаме нужда да направим още проучвания, за да разберем какво точно трябва да се построи, но това не означава, че проектът е замразен. Съгласен съм, че отстрани може да изглежда и така, но има и много подготвителна работа, което не се вижда, но тя трябва да бъде свършена, преди да се види крайният резултат“, коментира Казагранде.

„В момента си взаимодействаме с много български институции, като например министерствата на околната среда и водите и на регионалното развитие, за да установим законовите положения, свързани с осъществяването на проекта. Ние работим и не сме загубили своя оптимизъм, че ще доведем проекта до успешен край“, допълни той.

Председателят на Управителния съвет на компанията "Горна Арда" посочи, че проектът е планиран през 70-те – 80-те години на миналия век, а нещата оттогава са се променили много. Според него инвеститорите трябва да се съобразят с екологичните стандарти, с пазара на електроенергия, с цялостната икономическа среда, времето за възвръщане на инвестицията и т. н.

Старият проект с трите големи язовира според Вернер Казагранде е „солидна основа“, но в момента се проверява коя част от него може да бъде внедрена в съвременния проект и кои части да бъдат изоставени или променени.

Той призна, че строителството действително е трябвало да започне в средата на миналата година, но „общата икономическа ситуация и ситуацията в енергийния сектор не улесняват изграждането на проекта“.

Казагранде допълни, че това забавяне „не е загубено време“ и даде пример с каскадата „Долна Арда“, чието строителство е отнело 10 години. Той припомни, че проектът е получил статут на обект от национално значение, тъй като е от огромна важност за развитието на региона, както и за цялата страна.

Изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Иван Йотов посочи, че според информацията на Националната електрическа компания (НЕК) към 2022 г. ще бъде готов ВЕЦ „Бял Извор“ с инсталирана мощност 44 мгвт, към 2023 г. - ВЕЦ „Ардино“ с 56 мгвт, а 2024 г. - ВЕЦ „Китница“ с 66 мгвт. Той обаче няма вътрешна информация дали по проекта се работи.

Вернер Казагранде допълни, че EVN има готовност сама да осигури финансиране за периода на разработване на проекта и няма нужда НЕК да дава пари за този проект.

EVN и НЕК са партньорите в компанията „Горна Арда”. През 2010 г. Alpine Bau GmbH се оттегли от проекта за хидроенергийната каскада и прехвърли всички права и задължения в проекта на EVN. Преди това, през 1999 г., EVN придоби 30,1% от акциите на основаната през 1999 г. "Хидроенергийна компания Горна Арда" АД, притежавани от турската компания "Си Си Джи Иншаат Санайъ Ятъръм ве Туризъм А.Ш." (приемник на фирмата „Джейлан груп Иншаат Санаи Ятъръм ве Туризъм“).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още