IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексис Ципрас: Съвсем близо сме до устойчиво решение за облекчаване на дълга

Гръцки съд обяви намаляването на пенсиите за противоречиво на Европейската конвенция за човешките права

09:55 | 10.05.17 г. 4
<p>
	&nbsp;Алексис Ципрас. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

 Алексис Ципрас. Снимка: Архив Ройтерс

Гърция е съвсем близо до устойчиво решение за намаляването на дълга, съобщи премиерът на страната Алексис Ципрас, цитиран от "Катимерини".

Пред журналисти в Министерството на образованието той отказа да даде повече подробности за водените разговори с международните институции. Неговите усилия в момента са съсредоточени именно в облекчаване на дълга на страната и не се предвижда промяна в кабинета, стана ясно още от думите на гръцкия премиер.

Ципрас коментира и обвиненията на опозицията, че постигнатите до този момент договорки по втория преглед на изпълнението на спасителната програма са реално четвърта спасителна програма, но този път без финансиране.

Според Ципрас страната получава финансиране сега, а мерките, които предвижда споразумението - намаляване на пенсии и премахване на данъчни облекчения, ще бъдат изпълнени след години - съответно през 2019 г. и 2020 г., тоест след края на сегашната трета спасителна програма.

Това се случва за първи път, откакто страната подписа първата спасителна програма, посочи гръцкият премиер.

Споразумението с кредиторите трябва да получи одобрението на парламента. Гръцките депутати ще дискутират договорките през следващата седмица. Алексис Ципрас вече обсъди споразумението със своите депутати от СИРИЗА в края на миналата седмица. 

След това то ще трябва да получи зелена светлина и от Еврогрупата. Това ще стане на срещата на финансовите министри на еврозоната, насрочена за 22 май.

Междувременно обаче гръцки съд определи, че новото съкращаване на пенсии в страната, което договориха правителството и кредиторите, противоречи на Европейската конвенция за човешките права, съобщава още гръцкото издание, позовавайки се на свои източници.

Основните и допълнителните пенсии в Гърция ще бъдат намалени още веднъж през 2019 г. Целта е публичните разходи на правителството да бъдат допълнително ограничени - с около 1% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Правителството обаче ще има възможност при изпълнение на заложените цели за бюджета да разпределя бонуси. 

Вижте кадри с атмосферата от срещата на Ципрас с парламентарната група на СИРИЗА, на която беше обсъдено споразумението с кредиторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 34 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 6 години
Само още 5 трилиона ни даите и на другия ден погасяваме стария дълг с лихмите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 0
MZ/X
преди 6 години
Основно човешко право е гръцките пенсионери да получават високи пенсии. Най-добре е и да го гласуват като част от конституцията, като добавят, че задължение на германските трудещите се е да плащат гръцките пенсии. В крайна сметка нали трябва да има европейска солидарност :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 2
QUANTUM
преди 6 години
Вие се хванете да работите, мързеливци, а недейте чака от другите. Трябваше по най-бруталния начин да ги изритат гърците от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Сега гръцкият съд да обяви и че свободният пазар противоречи на Европейската конвенция за човешките права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още