IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алоис Мок - австрийският външен министър, който "сряза" Желязната завеса

Почина политикът, който договори членството на Австрия в ЕС, преодолявайки скептицизма на много свои сънародници

20:27 | 01.06.17 г.
<p>
	Емблематичната снимка, дала тласък за края на Студената война. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Емблематичната снимка, дала тласък за края на Студената война. Снимка: Архив Ройтерс

Алоис Мок, австрийският министър на външните работи, който допринесе да се ускори падането на Желязната завеса, е починал на 82-годишна възраст, съобщава БТА, позовавайки се на съобщение на неговата Австрийска народна партия (АНП), цитирано от DPA.

Мок ще бъде запомнен от емблематичните снимки, които обиколиха света през юни 1989 година. На тях австрийският външен министър и унгарският му колега Дюла Хорн, застанали на оградата с бодлива тел по границата между страните им, прерязаха символа на Студената война.

Събитието получи отглас в комунистическия блок и дава тласък на края на Студената война. 

След разпространението на снимките източногерманците се стекоха към Унгария, за да избягат на запад, а това от своя страна засили още повече натиска върху комунистическите им ръководители. Така в крайна сметка се стигна до падането на Берлинската стена през ноември 1989 година.

"Като плочки домино комунистическите режими падаха един след друг безкръвно, с изключение на Румъния. Може да се каже, че 1989 г. беше година на чудеса", разказва по-късно Мок в интервю за DPA.

Той предложил на Хорн да направят снимките, защото светът не е обърнал достатъчно внимание на това как през май Унгария  започнала да разваля укрепленията по границата си. След тези действия на Будапеща Москва запази мълчание, с което изпрати важно послание, че няма да се намесва.

Мок е роден на 10 юни 1934 г. в провинция Долна Австрия в католическо семейство, което било против намиращите се по онова време във възход националсоциалисти. Показва интерес към външната политика, докато учи право, организирайки хуманитарна помощ за антикомунистическите демонстранти в Унгария и бежанците от въстанието там през 1956 г.

През 1969 г. Мок става министър на образованието. Десет години по-късно е избран за председател на АНП.

Като министър на външните работи между 1987 година и 1995 година договаря присъединяването на Австрия към ЕС и успява да спечели доверието на евроскептичното население.

Мок е и един от водещите европейски радетели за независимостта на Хърватия, която се отдели от Югославия през 1991 година. Хърватия му засвидетелства благодарността си, като нарече библиотека на негово име в столицата Загреб.

Мок, който правеше външна политика с визия, не обичаше особено да се връща към миналото, отбелязва DPA.

Когато кандидатът за президент на партията му Курт Валдхайм беше подложен на критики през 1986 година за това, че е членувал в националсоциалистически организации, бившият външен министър беше негов твърд защитник. Тогава Мок заяви, че лобирането на Световния еврейски конгрес срещу Валдхайм е причината за антисемитизма в Австрия и призова организацията "да спре тази кампания и да се въздържа от предизвикване на настроения, каквито никой не желае".

Той се оттегли от политиката през 1999 г., след като беше диагностициран с болестта на Паркинсон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още