IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири държави от ЕС ще обсъждат идеята за Европа на няколко скорости

Форумът се провежда преди срещата на върха на ЕС в Рим

12:46 | 05.03.17 г. 12
Автор - снимка
Създател
Четири държави от ЕС ще обсъждат идеята за Европа на няколко скорости

Франция и Германия, подкрепяни от Италия и Испания, ще обсъждат възможностите за Европа на няколко скорости на мини среща на върха утре вечер, предаде Франс прес.

Срещата ще се състои във Версайския дворец край Париж. В нея ще участват френският президент Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел, италианският премиер Паоло Джентилони и испанският премиер Мариано Рахой.

Мини форумът на върха се провежда преди срещата на върха на ЕС в Рим, организирана по повод 60-ата годишнина от подписването на Римския договор за създаване на Европейската икономическа общност. Тази среща ще е на 25 март и на нея се очаква да се обсъжда бъдещето на ЕС след Брекзит, информира БТА.

Измежду петте сценария за реформа на Европа, начертани от председателя на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер по-рано тази седмица и вариращи от обикновен единен пазар до засилена интеграция, Берлин и Париж вече са направили своя избор - този на Европа на няколко скорости. 

За да се преодолеят възраженията на някои страни членки, по-специално на новодошлите от Изтока, както и тромавостта на един 27-членен съюз, то страните, които искат да напредват, биха могли да го правят на малки групи по различни приоритетни въпроси като икономически растеж, социални въпроси, защита на границите или отбраната.

"Ще има един ЕС на различни скорости, всички няма да участват всеки път във всички етапи на интеграцията", каза Меркел още на 3 февруари в Малта.

В отговор на предложенията на Юнкер от началото на този месец Париж и Берлин призоваха ЕС да си даде по-добре сметка за "различните нива на амбицията на страните членки".

Франция и Германия смятат, че спешно трябва да се реагира, за да се даде стимул на една Европа, преживяла серия от трусове, от кризата в Еврозоната до бежанската криза, от решението на британците за Брекзит до критиките на Доналд Тръмп към ЕС.

Италия, която работи по пътна карта за срещата на върха в Рим, и страните от Бенелюкс също застанаха зад идеята за интеграция на няколко скорости, но същевременно са обезпокоени от възхода на антиевропейските партии, печелещи все повече терен с всеки избор. Неотдавна в интервю за Франс прес Рахой пък каза, че е привърженик на фискален съюз и на единен енергиен пазар, както и на единен цифров пазар.

Европа на няколко скорости, съставена от няколко твърди ядра и от концентрични кръгове, не е изцяло нова идея. Това дори е реалност, отбелязва Франс прес, визирайки Шенгенската зона и Еврозоната, в които някои страни членки на ЕС не влизат.

За да не ядосват нито една страна членка, по-специално тези от Източна Европа, които се опасяват, че ще останат, образно казано, в задната част на европейския влак, лидерите на четирите страни, събиращи се във Версай, няма да направят никакво изявление в края на срещата си утре, която ще бъде последвана от работна вечеря.

Относно сценариите за бъдещето на Европа, Франс прес припомня, че страните от Вишеградската четворка, загрижени преди всичко за свободното движение на своите граждани, предпочитат да поставят акцента върху запазване на единния пазар и засилване на ролята на националните парламенти. Полската премиерка Беата Шидло каза вече: "Ние искаме по-добра Европа, а не повече Европа или по-малко Европа".

Всичко това вещае оживени дискусии на следващата среща на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
AlexN
преди 7 години
Другарю,прекалил си с бирата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 6
power grid
преди 7 години
Там където е стъпила голяма корпорация качеството е унищожено.Типичен пример за това е биреният бранш.В момента това което се произвежда във България не е бира а някаква неизвестна течност.Освен това *** закриха Плевенският завод който правеше добра бира.Ние не трябва да се съгласяваме с никаква обща политика и валута.Еврото не е за нас.България трябва да се обърне на изток и да разбере че може да търгува с Близкият изток Китай Иран Русия и страните от бившият СССР.Освен това трябва да се въведе някаква зелена карта и всички образовани и кадърни българи да се привличат в Родината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
dr.5rov
преди 7 години
Интересно, обсъжда се въпросът за скоростите на движение, но при уточняването за какво става въпрос става ясно, че се говори за големината на скороста - 30 км/час, .... 100 км/ч. А знаем от елементарната физика, че скороста е вектор, т.е. има и Посока. И за тази посока нищо не се говори. Има някакви али-бали, които са само като Примери и не е речено, че ще случат.Работата обаче е там, че дори преди да има посока трябва да има цел, намерение. За това обаче изобщо не се говори сериозно. Има само някакви мъгливи общи приказки, например "искаме по-добра Европа, вместо..." Ако можеха да обеснят и какво разбитат конкертно под това щеше да е чудесно, но не. Сегашната криза на ЕС според мен си е нещо очаквано и нормално. Фазата "Да се обединим" мина. "Оженихме се"и сега трябва да градим семейство, а това никак не е лесно, ама никак. За мене случващото се в ЕС е нормално, естествено развитие на нещата. Някой да е очаквал да е лесен съвместния ни живот? Има ли все още такива наивници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 18
stat counter
преди 7 години
Сега 4 после само 1 ще си обсъжда съюза от самата себе си...ПС. те и тези 4 ще е трудно да се разберат. а и пазарите на изток ще продължат да им трябват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 7
stat counter
преди 7 години
Сега 4 после само 1 ще си обсъжда съюза от самата себе си...ПС. те и тези 4 ще е трудно да се разберат. а и пазарите на изток ще продължат да им трябват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 3
honaniga
преди 7 години
Сигурен съм, че много ще ме опонират, че така България няма да съществува като държава. С малки изключения след Освобождението и по време на Балканските войни, след падането на Второто Българско Царство България е вила само територия. Затова сме си виновни ние. Никой друг. Щото тук има много симпатяги, които ще обвинят Щатите,Русия, Евреите, положението на Сатурн спрямо Венера, световните климатични промени и т. н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 2
honaniga
преди 7 години
Абсолютно те разбирам, но в действителността болшинството е далеч от тази мисъл. Наистина Европа ще стане силна когато стане федерална-с еднакви закони и правила за всички граждани, една армия, федерални данъци. Мисля дори, че ще бъде добре и за България, защото нашият елит не става за нищо, а и много от тях европейците би трябвало да вкарат в затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 4
honaniga
преди 7 години
Разбира се, че ще ни сложат в периферията. Предпоследни ще са балтийските републики и Вишеградската четворка (Румъния евентуално може да се присъедени към тях). Време е нашите убавци да се разберат с Ципрас и да създадат Петричката кръгла двойка. Така де, да положим статуковото си на....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 7
pinoccio
преди 7 години
Друже, не си съвсем прав. То, хубаво си го написал, но има много неща, които остават скрити зад такъв екстатичен словолей. Едно от тези неща е, човек да вземе да прочете някои неизвестни, но не задължително укривани, фундаментални четива. Винаги се сещам за едно от тях - "Изследване на историята". Няма да познаеш кой е авторът, защото ще си помислиш, че е конспирация от Дейвид Айк. Не. Това е най-известният западен историк - Арнолд Тойнби. Та там човекът прави монументално изследване на историята, каквото Маркс прави на икономическите теории. Писанието е в 12 тома, които едва ли ще можеш да прочетеш в този живот, но пък в следващия можеш да ги дочетеш. И какво пише там накратко? Пише, че от всичко произтекло във времето битката днес е за унифициране на религията. Религията е фундаментът на човешкия морал. Моралът се оказал гробокопачът на империите. Унифицираната религия е пътят към световно управление под върховенството на световното творческо малцинство. Третият Рим трябва да падне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 52
Dimat
преди 7 години
Сега най-после,поробените източноевропейски остатъци от държави,няма ли да проумеят,защо западните колонизатори ги включиха в империята ЕС?!Няма ли да разберат,че порещение на господарят ФАЩ ,те бяха събрани,за да ги ползват,като военен полигон,насочен срещу в Русия ?!Това беше единствената цел на ФАЩ,а в добавка,за едно гади-гуди,да подхвърлят малко за изяждане от полуколониите от "запад(нала)" Европа,малко незначителни пазари,суровинни терени за дооглозгване и богат избор от работен ***,за западното селско стопанство и за бърсане на слер^озирали западни з***дници..И сега,когато вече всичко съществено беше оглозгано и обрано от Робските Територии,перверзната западна "мисъл",измисли скорости на разделение,с мисълта за последващо запазване на робството.АКО И СЕГА РОБСКИТЕ НАРОДИ НЕ ПРОУМЕЯТ,КАКВО ИМ СЕ ГОТВИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА БЛЕЯТ ПО ***,НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ИМ ПОМОГНЕ!Както се казва,ако си генетична овССа,оставаш си такава ,докрай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още