IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на полугодието Русия и Турция могат да подпишат за "Турски поток"

Москва дава известни подробности за проекта, но досега няма коментари как ще бъде финансирано изграждането му

21:04 | 22.05.15 г. 4
До края на полугодието Русия и Турция могат да подпишат за "Турски поток"

До края на полугодието Русия и Турция ще подпишат за „Турски поток”, убеден е зам.-министърът на енергетиката на Русия Анатолий Яновский, цитиран от ТАСС. Той уточни, че в момента се водят преговорите между двете страни за реализацията на проекта.

Русия разглежда „Турски поток” като алтернатива на спрения през началото на декември 2014 година газопровод „Южен поток”. В същото време обаче „Газпром” още не е съобщил официално на партньорите си проекта за отказа си от него.

За разлика от „Южен поток”, за който се предвиждаше мащабна инфраструктура на територията на Европа, строителството на „Турски поток” ще се ограничи само по дъното на Черно море, а след това през територията на Турция до газов хъб на гръцката граница, отбелязва още руската информационна агенция.

Всички европейски клиенти ще трябва сами да се погрижат природния газ да достигне до техните газопреносни мрежи, сочат руските разчети. Енергийният комисар Мигел Анхел Канете обаче обясни преди седмици, че ЕС няма никакво намерение да изгражда нова довеждаща инфраструктура. 

По-рано през седмицата руското издание „Коммерсант” коментира, че „Газпром” планира да започне строителството на „Турски поток”, дори и без подписано споразумение с Турция. Ръководителят на „Газпром” Алексей Милер пък е категоричен, че няма забавяне по проекта и до декември 2016 година първите количества газ ще потекат по „Турски поток”. Това ще стане по първата тръба от проекта, която трябва да захранва само турския пазар.

Общият капацитет на газопровода ще бъде 63 млрд. куб. метра годишно, от които 47 млрд. куб. метра ще бъдат насочени към европейския пазар.

На този етап има известна яснота относно трасето на „Турски поток” – по дъното на Черно море ще повтори 2/3 от планирания път на „Южен поток”, но после тръбата ще завие към турския бряг. Плановете са да бъдат изградени четири тръби с общ капацитет от 63 млрд. куб. метра.

Досега обаче нито Москва, нито Анкара коментират подробности около финансирането на изграждането на този газопровод.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
yuma
преди 8 години
Ето как ще се финансира стройтелството на тръбата до Турция, според турския министър на енергетиката: http://***.trend.az/business/energy/2396875.htmlТ.е. руснаците сами ще плащат за всичко, а после турците само ще получават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 8 години
То е ясно Русия ще строи като клуба на олигарха ще се облажи, цените ще бъдат с голям дискаунт в полза на турците, а ако вземе че и го построят продажбата вече ще е интересно начинание да му мислят руснаците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
0pk
преди 8 години
Верваме ти. Залагаш ли си главата? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 10
lyusien
преди 8 години
Никакъв Турски поток няма да има Няма да се разберат нито за цените нито за това кои ще изгражда това съоръжение Повервайте ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още