IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руското правителство включи "Турски поток" в схемата на транспортните проекти

В схемата са вписани и други проекти за газопроводи, чието строителство още не е започнало

13:20 | 14.05.15 г. 1
Руското правителство включи "Турски поток" в схемата на транспортните проекти

Газопроводите „Турски поток“, „Силата на Сибир“, както и „Алтай“ и газопроводът в Краснодарския край – Крим, вече са част от транспортната схема на Русия. Това е станало с решение на кабинета, взето през миналата седмица, съобщават от пресцентъра на руското правителство. 

От съобщението става ясно, че последната актуализация на схемата е от лятото на 2013 г. С обновяването й преди седмица в нея са включени проектите, които още не съществуват, но биват определяни като перспективни.

Справка в транспортната схема показа, че реално наименование „Турски поток“ в схемата не съществува. За сметка на това подробно е описан „Южен поток“, но с уточнението, че наименованието и конкретните обекти по него ще станат ясни с конкретните резултати от изпълнението на проекта. Според посочените разчети газопроводът трябва да постигне своя пълен обем до 2018 година, а първите доставки на газ по него се очакват още в края на 2015 г.

Припомняме, че „Газпром“ още не е съобщил официално на партньорите си по „Южен поток“ за края на проекта. В същото време обаче газовият гигант изкупи дяловете на акционерите в проектната компания South Stream Transport, която трябваше да построи морската част на „Южен поток“.

Според последните разчети на ръководителя на „Газпром“ - Алексей Милер, трасето на „Турски поток“ ще повтаря до голяма степен трасето на „Южен поток“ по дъното на Черно море. След това тръбите ще завият към турския бряг, а не към Варна.

В транспортната схема на Русия са включени и няколко участъка от газопровода „Бованенково – Ухта“, част от  „Ямал – Европа“, които тепърва ще се строят. Очакванията са газопроводът да бъде завършен и въведен в експлоатация до 2030 г.

Предвидено е още и разширение на „Северен поток“ и строителството на газопровода „Алтай“.По отношение на „Алтай“ руското правителство посочва сложността на трасето и че при строителството ще отделя особено внимание върху екологичните аспекти.

Още през май 2015 г. ще започне строителството на „Силата на Сибир“, чрез който Русия ще изнася природен газ за Китай. Плановете са газопроводът да влезе в експлоатация през декември 2018 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
lyusien
преди 8 години
Rusnazite she stroat most sled koito nama pat I tova sme go vishdali v Bulgaria
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още