IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" е разширил още дела си в оператора на "Южен поток"

Руският енергиен гигант е заплатил на своите европейски партньори ENI, EDF и Wintershall 1 млрд. евро

10:00 | 31.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Газпром" е разширил още дела си в оператора на "Южен поток"

"Газпром" е заплатил на своите европейски партньори ENI, EDF и Wintershall 1 млрд. евро за дял в South Stream Transport BV – операторът на проекта за газопровод "Южен поток", предава руският портал "Вести".

Размерът на сделките за обратно изкупуване на четири пакета е 56,12 млрд. рубли (приблизително 1 млрд. долара по обменния курс към декември миналата година). В този случай "Газпром" не е бил длъжен да закупи дял, тъй като партньорите си поделят рисковете по проекта, съобщава "Интерфакс".

По-рано източник от компанията посочи, че "Газпром" е заинтересован от поддържане на договора в рамките на South Stream Transport с италианската компания Saipem за полагане на тръби, особено на фона на санкциите на ЕС срещу петролната и газовата промишленост на Русия.

Дружеството South Stream Transport BV, регистрирано в холандската столица Амстердам, получи разрешение за изграждането на тръбата. Италианските власти пък позволиха на Saipem да изгради газопровод през Черно море, като тръбите вече са доставени и се съхраняват във Варна.

В същото време обаче "Газпром" все още не може да получи разрешение да започне работа в турската част от проекта. Анкара иска пакетна сделка: разрешение за работа в замяна на отстъпка, допълнителни обеми и разширяването на "Син поток", посочи пред "Интерфакс" източник, близък до проекта.

В началото на март Европейската комисия (ЕК) потвърди, че "Газпром" може да използва Трансадриатическия газопровод (ТАП), за да пренася природен газ, ако реализира проекта си "Турски поток".

Според Брендан Девлин, съветник в Генерална дирекция "Енергетика" на ЕК, малко вероятно е още един голям тръбопровод да бъде изграден в Югоизточна Европа, освен Южния газов коридор, тъй като пазарите в региона са прекалено малки.

Южният газов коридор включва три газопровода, включително и ТАП, който ще пренася синьо гориво от Азербайджан към Европейския съюз (ЕС). Другите два тръбопровода са Южнокавказкия газопровод от находището Шах Дениз през Азербайджан и Грузия, както и ТАНАП през Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още