IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Укртрансгаз": "Газпром" намалява транзита за Унгария, Словакия и Балканите

По оперативни данни на "Булгартрансгаз" към 9 март в газохранилището в Чирен има 212 млн. куб. м природен газ

15:10 | 16.03.15 г. 6
"Укртрансгаз": "Газпром" намалява транзита за Унгария, Словакия и Балканите

Руският газов гигант „Гапром“ е започнал да намалява количествата газ за Европа - основно за Унгария, Словакия и Балканите, преминаващи през територията на Украйна. За това съобщава газопреносната компания на Украйна - „Укртрансгаз“, цитирана от руската информационна агенция ТАСС.

Данните показват, че на 6 март „Газпром“ е увеличил доставките за Европа през Украйна с 39% до 183 млн. куб. метра на денонощие. В следващите дни обаче обемите намаляват и на 14 март вече са 159,9 млн. куб. метра.

Припомняме, че Словакия и Унгария са едни от основните доставчици на газ за Украйна от ЕС чрез реверсивните връзки, изградени между страните. Целта на Киев е да купува колкото се може повече суровина от ЕС, отколкото от Русия и дори през март предплаща седмица за седмица за газа, доставян от „Газпром“.

По думите на украинския премиер Арсений Яценюк от началото на февруари през летния сезон Украйна може да купува реверсивен газ на цена от 250 – 300 долара за хиляда куб. метра, докато договореният с големи мъки и с помощта на ЕС зимен пакет за доставка на газ от "Газпром" предвижда цена от 329 долара за хиляда куб. метра.

Украйна вече внася близо 2/3 от потребявания природен газ от Европа, а останалото – от Русия. Само допреди малко повече от една година съотношението беше коренно различно – само 5% от газа идваше от Европа.

По оперативни данни на "Булгартрансгаз" в хранилището в Чирен към 9 март има 212 млн. куб. метра газ. От началото на годината от хранилището се черпят средно по около 17-18 млн. куб. метра на седмица. За последно природен газ е нагнетяван в хранилището в периода 13 - 20 октомври 2014 година. 

Нормално е в зимните месеци да се черпи газ от хранилището, още повече и на фона на намаляващата цена на петрола на световните пазари. Петролът е алтернативно гориво и цената му е определяща за цената на природния газ. Случващото се на петролните пазари обаче се отразява с деветмесечно закъснение върху цената на газа.

На базата на по-евтиния петрол например от "Булгаргаз" предложиха на енергийния регулатор намаление на цената на природния газ за второто тримесечие с малко над 13% до 532,72 лева за хил. куб. метра (без акциз и ДДС). 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
На нас руски изеднически газ не ни трябва! Да га спрат изобщо, да ге! Ние ще си пълниме ХЪБ-а с български и ще си точиме от там!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Няма значение, ще търпим в полза на големите в ЕС, нали девиза е "Всички за 1 и 1 за себе си" :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 6
kandid
преди 9 години
Бакшо, ти с колко профила играеш... :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
kandid
преди 9 години
Бакшо, ти с колко профила играеш... :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
MarkoM
преди 9 години
Интересно от къде Европа взема тези 2/3 газ, които Украйна вече не внася от Русия :D И другото което - всъщност Укрогаз да не би да си тегли газ от този, дето е транзитен за нас, щот те нали нещо там не си платиха до края на Март ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още