IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договарянето на търговска сделка между Лондон и ЕС може да отнеме 10 години

Според британския постоянен представител в ЕС въпреки това тя може да се провали, ако не бъде ратифицирана от 27-те страни членки

12:44 | 15.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Постигането на търговска сделка между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) след Brexit може да отнеме 10 години, за да бъде финализирана и пак може да се провали, е казал британският постоянен представител в ЕС в частен разговор с представители на правителството.

Според ВВС сър Айвън Роджърс е предупредил министрите, че европейският консенсус по този въпрос дава възможност да се предположи, че споразумение между Лондон и Брюксел няма да бъде договорено преди 2025 г.

Той предупреди още, че сделката в крайна сметка може да бъде отхвърлена от националните парламенти на останалите страни членки.

От кабинета на премиера Тереза Мей изразиха увереност в постигането на сделка, която да е достатъчно добра и за Великобритания, и за ЕС.

През октомври сър Айвън, който водеше преговорите на бившия британски премиер Дейвид Камерън по връзките на Великобритания с ЕС, съобщи на министрите, че според позицията на останалите 27 страни сключването на споразумение за свободна търговия може да отнеме десетилетие.

Той каза още, че когато тя бъде съгласувана, сделката все пак може да не премине през процеса на ратификация, който включва одобрение от парламентите на всяка една страна.

Той предполага още, че очакванията сред европейските лидери са, че сделка за свободна търговия, а не продължаващо членство на единния пазар, е по-вероятната опция за Великобритания след Brexit.

Личният съвет на сър Айвън се различава коренно от публично изразяваните коментари на министрите, че сделка може да бъде постигната в рамките на две години след задействането на Член 50 – официалния старт на процеса за излизане от ЕС.

От кабинета на министър-председателя казват, че той предава идеите по-скоро на останалите страни от ЕС, а не собствените си или тези на британското правителство.

Говорител на кабинета заяви: „Погрешно е да смятаме, че това е съвет от нашия постоянен представител в ЕС. Подобно на всички посланици част от неговата роля е да докладва позициите на другите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още