IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ все пак реши да запази подкрепата си за гръцкия банков сектор*

Министерството на финансите в Атина отрече Варуфакис да е казвал пред BBC, че правителството обмисля налагане на капиталов контрол

15:42 | 28.06.15 г. 58
ЕЦБ все пак реши да запази подкрепата си за гръцкия банков сектор*

Изпълнителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да запази спешната си ликвидна подкрепа за гръцките банки в неделя – ход, който малко ще поуспокои страстите в средиземноморската страна, в която следващия уикенд ще проведе референдум относно предложенията на кредиторите.

По-рано през деня британската медия BBC, позовавайки се на собствени източници, съобщи, че ЕЦБ ще прекрати извънредното кредитиране на банките в Гърция още днес.

Нормалното функциониране на гръцките кредитори зависи от програмата за спешна ликвидна помощ (Emergency liquidity assistance – ELA). При блокиране на свежите пари Гърция вероятно щеше да бъде принудена да обяви неработен ден за банките в понеделник и да въведе моментално контрол върху капитала.

В петък ЕЦБ реши да не увеличава размера на ELA. Ден по-рано, в четвъртък, сумата по програмата отново бе оставена без изменение при приблизително 89 млрд. eвро. За последната седмица обаче ЕЦБ проведе четири спешни срещи, като непрекъснато покачваше обема на кредитирането.

Гърция изненада партньорите си от ЕС и МВФ в събота, когато премиерът Алексис Ципрас обяви свикването на референдум в страната на 5 юли относно условията на предлагания от кредиторите спасителен план. Малко след това отново в събота финансовите министри от еврозоната отказаха да удължат спасителната програма за средиземноморската страна, която трябва да изплати 1,6 млрд. евро на МВФ във вторник. В противен случай правителството в Атина е изправено пред заплаха от фалит.

Вливанията на спешна ликвидна помощ имат за цел да покрият отлива на депозити, като буферите на ликвидност се поддържат на ниво от около 3 млрд. евро, за да дадат време на Гръцката централна банка и ЕЦБ да реагират в случай на спешност. Междувременно централната банка във Франкфурт вече не приема за гаранции гръцките държавни облигации. Така директният канал на гръцките банки до свежо финансиране бе отрязан.

Meждувременно BBC съобщи по-рано днес, че финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис е заявил в интервю за британската медия, че правителството в Атина ще обсъди в неделя през нощта налагане на капиталов контрол и затваряне на банките в понеделник.

"Аз, като министър на финансите, заедно с Гръцката централна банка и Европейската централна банка, ще обмисля какво трябва да се направи, за да се намали тежестта върху нашия народ от отказа на Европа да ни даде основни демократични права", коментира Варуфакис.

Впоследствие обаче от Министерството на финансите в Атина отрекоха, че Варуфакис е казвал, че правителството предпочита налагане на капиталов контрол. Запитан дали капиталовият контрол е неизбежен и дали банките ще останат затворени в понеделник, министър казал пред BBC: "Това е тема, по която ние ще трябва да работим през цялата нощ със съответните власти тук в Гърция и във Франкфурт", съобщи Ройтерс. "Hалагането на капиталов контрол е несъвместимо с концепцията за валутен съюз".

* Aктуализирано в 17:45 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

57
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
То сега ще е истинското теглене , а искате да затварят банките . Нали това е идеята - понеделник вторник и сряда по 2-3 милиарда . Целта е да се източат всички обезпечения . Останалите 100 милиарда гръцки депозити да нямат обезпечение и за 1 Е . Те ще са покрити с лоши кредити . Бавно теглят - много бавно предвид ситуацията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 1 rate down comment 3
honaniga
преди 8 години
И ти какво предлагашДа почваме да взимаме колкото може заеми. Да не ги вращаме. И да се включим в новият цветовен ред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 8 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
А трябва да ги разбираш, защото това правене на пари от въздуха и чрез тях повсеместен контрол на света, трябва да има край!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 4 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
капиталов контрол имаше в Кипър и то доста успешно. Кипър също е в ЕЗ за не знаещите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 2 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Даваш пример с Ирландия!Я задълбочи малко, да видим, КАК всъщност се справи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
"""""""Инстинкта за самосъхранение накрая винаги надделява :)"""""""Точно, но докога!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 13 rate down comment 3
Hahoto
преди 8 години
Всичко се прави, за да се успокоят борсите в понеделник. Ще има ли доста гапове ще видим само след няколко часа. Все пак при по сериозен трус зад океана, чичо Сам ще се разсърди, там избори идват и един черен понеделник и спукан балон на борсата няма да е добре. За това янките сигиз-тогиз се провикнат и размахат пръст на ЕС, да внимава кво прави.Инак колкото корумпираните гърци са виновни че са папкали едни заеми, толкова и тия дето са им давали баницата си носят рисковата премия, като са спали на кого са давали...Това че гърците няма да платят накрая на месеца не значи още фалит, МВФ има още един месец дорде реши да каже фалит или не. Има време още за преговори и за налаждане на ситуацията. Пък като се обърне каруцата пътища много. Сега е важно за нас да сведем до миниум последствията от гръцката криза у нас, но като знам психологията на нашите управници, ще почнат да се оправдават с кризата, вместо да действат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 2 rate down comment 4
Сините камъни
преди 8 години
Меркел отдавна знае, че кризата е и тяхна!Но се пита във задачката, кой има интерес да съсипе самата Германия и да насочи силите си към Полша, като по-надежден съюзник срещу Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 7 rate down comment 4
Сините камъни
преди 8 години
Наистина нещата в ЕЗ и ЕС вървят към киреча!Те са там отдавна, но няма как ЕЦБ да си го признае!Нови принципи, нова основа за ЕС!Първо, да не е сателит на ФЕД! Иначе колониална Европа вместо да се развива и да общува със здравите сили на Русия, си заминава!Вчерашния парад парадира това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 4 rate down comment 0
Nikola666
преди 8 години
Заглавие на статия по същите факти: ECB Maintains Support For Greek Banks; Meaning They Will Go BustВъпреки бодряшкия тон на статията, нещата засега вървят към кереча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още