IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Референдумът в Гърция няма да има правна стойност

Трябва да възстановим финансовата стабилност и да позволим развитие на икономическия растеж в страната, посочва управляващият директор на Фонда Кристин Лагард

09:58 | 28.06.15 г. 16
Лагард: Референдумът в Гърция няма да има правна стойност

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард изключи възможността да бъде дадена отсрочка на Гърция за погасяване на кредита й към фонда, крайният срок за което изтича на 30 юни, съобщи ТАСС.

"Когато говоря за МВФ, имам предвид международната общност. 1,6 млрд. долара трябва да бъдат платени до вторник в 18 часа вашингтонско време. Тези пари принадлежат на международната общност, в това число и на хора, имащи по-нисък стандарт на живот от гърците. Силно се надявам, че плащането ще бъде осъществено до 18 часа във вторник".

По думите ѝ готвеният за 5 юли референдум в Гърция няма да има правна стойност, тъй като предложението на кредиторите изтича на 30 юни и гърците ще гласуват за предложения, които на 5 юли вече няма да са в сила.

"Ние, заедно с другите институции (Европейската комисия и Европейската централна банка – бел. ред.) винаги сме проявявали гъвкавост. Имаме двойната цел – да възстановим финансовата стабилност и да позволим развитие на икономическия растеж и конкурентоспособността на страната", посочи Лагард.

Тя отново изтъкна необходимостта от структурни реформи и консолидация от една страна и финансова помощ от друга.

От своя страна министърът на финансите на Малта Едуард Шиклуна отбеляза вчера, че моментът за референдума в Гърция е избран крайно неподходящо. По думите му, това е могло да стане преди няколко седмици, но не и сега – няколко дни преди крайния срок за плащането на МВФ.

Холандският държавен секретар в министерството на финансите Ерик Вибес припомни, че от четири месеца е бил известен крайният срок и не вижда причини за отлагане. "Позициите са много ясни", а участниците в преговорите трябва да зачитат крайните срокове, каза той при пристигането си в Брюксел, предава БТА.

Гърция продължава да е поставена в тежка ситуация. На 30 юни Атина трябва да плати 1,6 млрд. евро на МВФ, като Лагард посочи неколкократно, че няма да има отлагане на срока за плащане. Едва ли се очаква Фонда да промени позицията си, смятат дипломати в Брюксел.

Еврозоната също е поставена пред съдбоносен момент, в който трябва да реши какво да се направи в случай на дефолт. По всяка вероятност ще има натиск към гръцкото правителство да въведе капиталов контрол – нещо, което Атина досега отказваше да направи. Освен това по всяка вероятност ЕЦБ ще трябва да намали или направо да спре спешното снабдяване с капитал на гръцката банкова система – т.нар. програма за спешна ликвидна помощ (Emergency liquidity assistance – ELA).

Това не значи все още, че Гърция ще трябва да се сбогува окончателно с еврото. При положителен изход от референдума Атина може да поиска нова помощ от еврозоната, твърдят дипломати. В такъв случай обаче няма да има нови преговори за условията, а Гърция ще трябва да се съгласи безусловно с изработения от кредиторите план. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Майсторлъкът се състои в това да ги убедиш да ти дадат 100 млрд. , да ги вземеш...а след това , да им обясниш как не са достатъчно...е на това му викам висш пилотаж !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
eldred
преди 8 години
Кристин Лагард не познавала гръцкото право суверена имал право да се изкаже. Егати глупостите. Предложението на кредиторите е до 30 юни, след този срок вече не важи каквото и да гласуват гърците. По логиката на Ципарис и побрканите му защитници в България може да си направим един референдъм Германия да ни даде 100 млрд. и като на го направят да обясняваме как не уважавали демокрацията и правото на суверена. Гърците да си гласуват каквото поискат това не обвързва никои озвън Гърция по никакъв начин. Имат право да им предложат същото споразумение, друго или нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 2
ivan.kostov.39
преди 8 години
O tempora, o mores! О времена, о нрави! Ципрас е лош, защото изпълнява предизборните си обещания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Който иска суверинитет не допуска задлъжняване над определени нива, които са различни за различните нации защото зависят от собствените ресурси и производителност.Ето сам го казваш...сега пък не харесваш Ципрас, който не допуска по нататъшно задлъжняване.И ако обичаш , престани с обидите , че вече почвам сериозно да се замислям , дали си струва да ти отговаря човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
крас
преди 8 години
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТИ СА КАТО ВОЖДА СИ - *** И НЕГРАМОТЕН!ДЯНКОВ ИГРА ПРОФИСИОНАЛНО ЗА АМЕРИКАНЦИТЕ СЛЕД КОЕТО СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА И ИЗБЯГА В АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО. НЕОСЪЗНАЛИЯТ КАКВО Е ПОДПИСАЛ ОГНЕБОРЕЦ КЛЕПЕШЕ МАЛОУМНО И МУ ИДВАШЕ ДА ОБЕЗГЛАВИ ПОДИГРАЛИЯТ СЕ С НЕГО ДЯНКОВ!ТОВА ДОВЕДЕ И ДО НЕГОВОТО ПАДАНЕ ОТ ВЛАСТ. ПОСЛЕ ГО ИЗВИКАХА НА УЛ. "КОЗЯК" 16 И МУ ОБЯСНИХА ДА НЕ БАРА ТЕХНИЯ ЧОВЕК ДЯНКОВ ЗАЩОТО БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО САЩ НЕ ПЛАТИХА ВТОРА ВНОСКА В МВФ!РАЗКАЗВАМ ТИ НАПОИТЕЛНО СЛУЧИЛИ СЕ НЕЩА, НО СЕ СТРАХУВАМ ДА НЕ СЕ ОДАВИШ В СОБСТВЕНАТА СИ ПРОСТОТИЯ, КОЯТО НЕ Е ПО РАЗЛИЧНА ОТ ТАЗИ НА ОГНЕБОРЕЦА!ДЯНКОВ Е ДРУГА РАБОТА.ВСЕ ПАК ЗАД НЕГО Е НЕ КОЙ ДА Е, А СТАЛИНКА И БРАТЯТА ОТ САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 9
bgMan
преди 8 години
Много си *** (или платен лъжец) за да твърдиш че едни въшливи крадци са подписали смъртният акт на когото и да било, еле пък на МВФ, ЕС и ЕЗ.Известни проблеми - да, но в никакъв случай смърт или разпад както ви се иска жалки малки рубладжии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 7
крас
преди 8 години
РАЗСЪЖДЕНИЯТА ТИ СА БАКАЛСКИ.Не подсмърчай над трупа на една ВСКаса каквато е МВФ.Гърците написаха СМЪРТНИЯ АКТ на МВФПознай с какъв авторитет ще се ползват от този момент насетне Лагард и лешоядите от тази институция, които като правило НАЛАГАТ УБИЙСТВЕНИ МЕРКИ на изпаднали в несъстоятелност държавици!!Бих ти написал цялата ПОРОЧНА СХЕМА по която работи МВФ, но понеже имаш мислене на бакалин знам, че е безсмислено.НАВРЕМЕТО НЕГРАМОТНИКА БОРИСОВ ПОДПИСА ПОДНЕСЕНИЯТ МУ ОТ ДЯНКОВ НА АНГЛИЙСКИ ДОКУМЕНТ ДО ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ В КОЙТО СЕ ОБЯВЯВАШЕ, "че бедна България няма да плаща обяда на богатите европейци"!!!Дянков свърши ДОБРА работа на САЩ, които като най голям акционер на МВФ не ЖЕЛАЕХА да увеличат двойно вноската си за да може МВФ със събраните пари да "помага" на БОГАТИТЕ изпаднали в ликвидна криза европейски държави!БОРИСОВ ГО ОТНЕСЕ, КАТО МАЛКО ПРЕДИ ТОВА ИСКАШЕ ДА СЧУПИ ГЛАВАТА НА ДЯНКОВ. Защо никой не говори за този театър?!Всъшност на кого да го говори - н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 5
bgMan
преди 8 години
Аре бе...всички тези дето пискат срещу това изявление на Лагард като настъпани комсомолци искам да ги питам откога лъжата, фалшификацията и краденето имат правна стойност и пред кого?Или както в миналото - когато крадеш от комунисти е престъпление но когато крадеш от империалисти не е.Не знам дали се усещате ама изглеждате или като много *** или като лъжливи и крадливи соц. маймуни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 5
bgMan
преди 8 години
Суверена си е суверен но кой нормален инвеститор ще търпи да го крадат.Гърция повярва живя прекалено дълго вярвайки една голяма опащата социалистическа лъжа и сега с упорството си ще станат нагледен пример какво се случва с подобни лъжци, крадци и лицемери.Който иска суверинитет не допуска задлъжняване над определени нива, които са различни за различните нации защото зависят от собствените ресурси и производителност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 10
крас
преди 8 години
ХА- ХА- ХА!Лагард:"Референдумът в Гърция няма да има правна стойност"ЧЕ КОЙ Е СУВЕРЕНА *** КИФЛО - ЕС ИЛИ ГРЪЦКИЯ НАРОД?!Естествено, че ГРЪЦКИЯ НАРОД!Предполагам вече си разбрала, ЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА МЕЖДУНАРОДЕН ПРАВЕН МЕХАНИЗЪМ ДА ОБЯВИШ В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ ЕДНА ДЪРЖАВА И ДА И НАЛОЖИШ САНКЦИИ!!Колко си *** и нещастна!Пък и другарите на Гърция от Световната банка са питимни да ти врътнат кранчето и приватизират парите на управляваната от теб ВСКаса. Лошо няма. Парите на МВФ са по сметка в СБ, а ЗЛАТОТО Й е в трезорите на Форт Нокс.А ЗА КАКВО ЗЛАТО СТАВА САМО ДУМА? След САЩ и Германия МВФ е трета по количество кюлчета в трезора.Строс Кан се беше напърчил да тегли златото и го отнесе!СПОМНЯТЕ ЛИ СИ, ЧЕ ТОЧНО ЗАРАДИ ПРОТИВОРЕЧИЯТА М/У МВФ И САЩ като най голям акционер се стигна до една смехотворна драма довела до оставката първо на Дънков, а после на цялото правителство. ПОМНИТЕ ЛИ КАК НЕГРАМОТНИКА БОРИСОВ ИГРА без да знае ПРОТИВ ЕС И МВФ и как приключи този цирк?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още