IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис: Инатът на Еврогрупата навреди на авторитета ѝ

В случай, че програмата за Гърция бъде удължена, правителството ще призове гръцкия народ да гласува с "Да" на референдума, твърди финансовият министър

20:08 | 27.06.15 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Варуфакис по време на пресконференцията си в Брюксел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Варуфакис по време на пресконференцията си в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Отказът на Еврогрупата да удължи след 30 юни срока на действие на плана за финансово подпомагане на Гърция крие опасност да нанесе траен удар по еврозоната, заяви днес в края  на заседанието на Еврогрупата гръцкият финансов министър Янис  Варуфакис, цитиран от Ройтерс.

Отказът от удължаването (на програмата за помощта, б. ред.) със сигурност ще  накърни авторитета на Еврогрупата като демократичен съюз и се опасявам, че тази щета може да се окаже трайна", заяви гръцкият финансов министър, чиято страна по-рано отхвърли предложенията на кредиторите си, за да избегне обявяване на неплатежоспособност.

Гърция "продължава да се бори за постигане на споразумение в последната минута до вторник", когато страната е изправена пред опасността от фалит, ако не се договори с кредиторите си, допълни Варуфакис на специална пресконференция, след като напусна заседанието на финансовите министри, което продължи без гръцки представители.

„Ако такова споразумение бъде постигнато, то ние ще кажем на  гръцкия народ да гласува с "да" на референдума, който Атина реши да организира на 5 юли“, допълни Варуфакис. 

Последното изречение обаче противоречи на острия тон, с който късно през нощта гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви организирането на референдума. В обръщението си към избирателите той нарича плана на кредиторите "непоносимо бреме" за нацията и призова гърците да дадат "категоричен отговор" на "този ултиматум".

"Гърци, след това изнудване да приемем орязване на разходите и една унизителна програма за съкращения, която няма край и няма изглед да ни изправи на крака, ви призовавам да решите патриотично и гордо, както повелява гордата история на гърците", заяви премиерът.

Без споразумение и одобрение от страна на парламентите в Гърция и други държави от еврозоната до 30 юни блокираните спешни кредити ще пропаднат. Става дума за около 7,2 милиарда евро, предоставени от европейците и Международния валутен фонд (МВФ). Освен това няма да може да се използват и около 11 млрд. евро, които бяха предназначени за стабилизиране на гръцките банки. Въпреки своите финансови затруднения обаче на 30 юни Гърция ще трябва да изплати заем в размер на 1,540 милиарда евро към МВФ.

Предвид ескалацията от окончателен провал са заплашени и продължаващите вече пет месеца преговори за реформи между донорите и правителството в Атина.

Припомняме, че в нощта на петък срещу събота гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви свикването на референдум за следващата неделя. „Въпросът на референдума ще бъде дали ние да приемем предложенията (на кредиторите) или да ги отхвърлим", обяви Ципрас в предавано по всички телевизионни канали обръщение.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Верно , бе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 3
StraightForward
преди 8 години
Даа, комунистите на власт за 1 година Нас ни върнаха към 10 години назад.Смешно е как сега тия Гръцките *** ще добавят още поне 5 години в не развитие.... много е силен Путин и *** МУ ПИОНКИ ИЗ ЕВРОПА. САБОТИРАХА ЦЯЛА ЕВРОПА ТУКА ЗА ДВЕ ГОДИНИ ВЛОШИХА ПОЛОЖЕНИЕТО В МНОГО СТРАНИ... ТЕ ТИЯ СА ПО ГОЛЕМИ ТЕРОРИСТИ И ОТ ИДИЛ ... СМЯТАЙ .. КАКЪВ ЦИРК..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 14 rate down comment 1
динамо
преди 8 години
В обръщението си към избирателите той нарича плана на кредиторите "непоносимо бреме" за нацията и призова гърците да дадат "категоричен отговор" на "този ултиматум".Като вземеш повече пари от тези ,които можеш да върнеш, става "непоносимо бреме" наистина, но меко казано е нахалство да наричаш подсещането , че все пак трябва да ги върнеш "този ултиматум".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 6
johnnyBravo
преди 8 години
Същото важи и за нас... само дето за нас на никой не му дреме, а за гърците на някои все още им пука, а и те са някакъв глас в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 1
StraightForward
преди 8 години
Е ти къде си видял комунист да се бори за народа си или беден социалист..Смешен начин на мислене имате..Най вероятно изпълняват някои от плановете на Путин и без това няма как да платят или да им дават пари до безкрай... затова ще се опитат да саботират целият ЕС. ТУКА БСП И ДПС КАК СЕ ОПИТВАТ ПОСТОЯННО ДА СЕ ВЪРНАТ НА ВЛАСТ, ТОЕСТ САБОТИРАТ ЯКО... СМЕШНИ СА.... ПУТИН ВЕЧЕ НЯМА ПАРИ, А И НЕ ЗНАМ КОГА СКОРО ЩЕ Е НА ВЛАСТ..ЧАКА ГО МНОГО ОПАСНО БЪДЕЩЕ.. АКО НЕ Е НА ВЛАСТ, ТОЕСТ И ТОЙ Е ДОНЯКЪДЕ МИНАЛО И ЗАТОВА ЩЕ ИЗПОЛЗВАТ ПОСЛЕДНАТА СИТУАЦИЯ ДА ПРЕДИЗВИКАТ ПАНИКА, РЕЦЕСИЯ И КАКВИ ЛИ НЕ ОЩЕ ПРОБЛЕМИ ЗА ГОДИНИ НАПРЕД... ТРОЯНСКИЯ КОН НА РУСИЯ В ЕС Е ГЪРЦИЯ ЯВНО. АХАХ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
КТБ не беше пирамида, ами щеше да бръкне в *** на истинската ГолЯма пирамида!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 10
ing5rov
преди 8 години
Ти това *** първо в Америка да го обясниш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 10
realista
преди 8 години
Гърция е като нашето КТБ - пирамида.Тези комунисти, да не са завършили вечерно училище. Не са ли чували, че математиката е точна наука. Не можеш да харчиш повече от колкото си изкарал....Ама какъвто народа , такива са му управниците. Да се сърдят на себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 2
Godo
преди 8 години
Мартин Лутър Кинг, е искал през 1963г., минималното заплащане да е 2 долара на час. Тогава БВП на зает е било някъде към 5 000 долара, годишно. Обикновено се работи 2 000 часа годишно. Сега 2 300 000 са работещите в България. Ако вземем че БВП е 82 милиарда лева, то БВП на зает е 35 650 лева. Но дори 3 милиона да са работещите, БВП на зает ще е над 27 000 лева. Сега минималното заплащане е 2 лева, с удръжки - вероятно 1,5 лева на час. А колко е било мин. запл. на час в САЩ - 1963г.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
Godo
преди 8 години
https://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_външен_дълг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още