IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле обещава подкрепа за Гърция

Еврозоната ще направи всичко по силите си, за да няма зараза и да задържи Гърция в зоната, заяви и Йерун Диселблум

22:46 | 27.06.15 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Йерун Диселблум: &bdquo;Вратата за Гърция е отворена&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йерун Диселблум: „Вратата за Гърция е отворена“. Снимка: Ройтерс

След първоначалния шок от обявяването на решението за организиране на референдум приятелски коментари идват точно от там, откъдето са малко очаквани.

Редица министри подчертават, че Гърция е член на еврозоната и ще остане такъв. Същевременно валутният съюз щял да използва всички свои инструменти, за да гарантира стабилността на еврото, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. „Вратата за Гърция е отворена“, добави той.

Преди няколко часа тонът на Диселблум бе доста по-критичен. Нова среща обаче не е насрочена, поясни холандецът. Това обаче можело бързо да се промени в случай на нужда, добави той.

Според германския финансов министър Волфганг Шойбле еврозоната ще направи всичко по силите си, за да се пребори с възможността от зараза от кризата в Гърция. Подобна опасност за зараза дори не съществува, заяви Шойбле след заседанието на 18-те финансови министри, след като гръцкият им колега Янис Варуфакис напусна срещата.

Според Шойбле обаче еврозоната ще направи всичко по силите си да запази Гърция в единната зона и да ѝ помогне при очакваните през следващите дни проблеми.

Според германския министър обаче вече не съществува възможност за преговори, нито за удължаване на спасителната програма.

След втората среща и еврокомисарят Пиер Московиси, и вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис заявиха, че Гърция остава част от еврозоната. 

„18 страни заявиха ясно, че Гърция е в еврозоната и трябва да остане в нея, независимо от трудностите, пред които сме изправени сега“, заяви и френският финансов министър Мишел Сапен.

Колко голяма е опасността от колапс на гръцкия финансов сектор показват събитията от днешния ден. Само днес обезпокоените банкови клиенти са изтеглели около 1 млрд. евро, твърди SPIEGEL ONLINE. Дали и през следващите дни ще има достатъчно пари, за да се зареждат банкоматите, зависи от решението на Европейската централна банка, чийто борд ще проведе заседание утре.

Междувременно в  в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд гръцкият премиер Алексис Ципрас е заявил, че референдум по предложенията на кредиторите към Гърция "ще има независимо от решението на Еврогрупата". Разговорът е бил далеч от сърдечен. В отговор на протестите на Меркел, че референдумът в крайна сметка ще се сведе до избор "между еврото и драхмата", Ципрас заяви, че „не е така. Това е родното място на демокрацията. Ние сме суверенна държава и няма да позволим да ни бъде диктувано какъв въпрос да поставим на този референдум. Референдумът ще се проведе независимо от решението на Еврогрупата“. 

От Атина обаче идват обезпокоителни сигнали. Гласуването за решението за провеждане на референдум може да бъде отложено. Както пише германският Bild, бившият вътрешен министър Димитрис Карязидес и сегашен депутат от „Нова Демокрация“ обяви, че партията му ще поиска вот на недоврие към правителството. Ако това се случи, законите предвиждат поне тридневни дебати на парламента. А с това ще бъде отложено и гласуването за общественото допитване.

 

 

Без споразумение и одобрение от страна на парламентите в Гърция и други държави от еврозоната до 30 юни блокираните спешни кредити ще пропаднат. Става дума за около 7,2 милиарда евро, предоставени от европейците и Международния валутен фонд (МВФ). Освен това няма да може да се използват и около 11 млрд. евро, които бяха предназначени за стабилизиране на гръцките банки. Въпреки своите финансови затруднения обаче на 30 юни Гърция ще трябва да изплати заем в размер на 1,540 милиарда евро към МВФ.

Предвид ескалацията от окончателен провал са заплашени и продължаващите вече пет месеца преговори за реформи между донорите и правителството в Атина.

Припомняме, че в нощта на петък срещу събота гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви свикването на референдум за следващата неделя. „Въпросът на референдума ще бъде дали ние да приемем предложенията (на кредиторите) или да ги отхвърлим", обяви Ципрас в предавано по всички телевизионни канали обръщение. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Браво , Ракета...точно попадение !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 5
крас
преди 8 години
НЕ РАЗБИРАМ КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА?!ЕЦБ ще ги зарежда с хартийки докато ГЪРЦИЯ е член на това раково образование наречено ЕС!!Това бе решението на ЕЦБ и ЕС!!Защо да не теглят и да слагат в бурканите Имат 170 млрд ? за теглене!!ДА МУ МИСЛИ МАРИО ДРАГИ И *** ОКОЛО НЕГО, за които понятието "БАНКОВА НЕСЪСТОЯТЕРНОСТ" не съществува !ПО СКОРО СИ ЗАДАЙ ВЪПРОСА, кой ще печата банкнотите и чия национална банка ще гарантира с активите си за напечатаните евра?ПОНЕЖЕ СИ *** ще ти задам въпроса по простичко - КАКВИ ЩЕ СА НАПЕЧАТАНИТЕ ЕВРА КОИТО ГЪРЦИТЕ ТЕГЛЯТ - немски, гръцки, италиански..ИЛИ МОЖЕ БИ НЕ ЗНАЕШ, ЧЕ ЕВРОБОНКНОТИТЕ СЪЩО ИМАТ ДЪРЖАВНОСТ, КОЯТО СЕ ОТРАЗЯВА С БУКВИЧКАТА ПРЕД НОМЕРА НА БАНКНОТАТА? Гръцките евра са с буквичка "Y", немските с "Х" ..За да решат този проблем ДНЕС СЕ СЪБИРАТ В ЕЦБ.ТАКА, ЧЕ ГЪРЦИТЕ НЕ ГИ МИСЛИ - имат крава ще пият мляко! ДА МУ МИСЛИ КРАВАТА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 1
supertrader
преди 8 години
Като не искат, значи не искат ще имат мита с ЕС, визи и валутата им ще се обменя по пазарен курс спрямо валутата на ЕС.Не е чак толкова зле, повече време е било така отколкото да е имало ЕС със свободното движение на хора, стоки, пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 5
Xman1
преди 8 години
Ако тръгнат да подписват нов договор за ЕС има опасност и други да не искат да са в ЕС. Това е много по опасно за ЕС, отколкото да се налеят 200 - 300 милиарда Евро (или колкото е необходимо в Гърция). Загубите за тия които не искат да спасят Гърция, ще са 10 пъти повече... а можеби това е целта, на някои сили... дестабилизация на Европа. Да дават там пари на Гърция и да си траят и без това системата се е извратила до н-та степен с тия отрицателни лихви и други простотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 3
993
преди 8 години
Гърците гласуват за референдума пред банкоматите. А ти можеш да увеличиш размера на буквите 3 пъти. С това няма да станеш по убедителен в аргументите си ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 15 rate down comment 8
крас
преди 8 години
"Гръцкото правителство трябва да изпълни задълженията си към своите кредитори. Това задължение няма да изчезне" - КАЗВА Йерун Диселблум !Е КАК ЩЕ ПРИНУДИШ ГЪРЦИЯ ДА НАПРАВИ ТОВА?За разлика от търговската несъстоятелност, при държавния банкрут не съществува правен механизъм, който да вкара една банкрутирала държава в процедура по несъстоятелност!!Не съществува и международен съд, който да налага подобни процедури спрямо държавиДържавата се ползва със суверенитет за разлика от субектите на частното правоКРЕТЕНА ОТ СНИМКАТА НЕ Е НАЯСНО С ТОВА ОБСТОЯТЕЛСТВО И ИЗПАДНАЛ В ШОК И УЖАС БРЪЩОЛЕВИ ГЛУПОСТИ!НЕ САМО, ЧЕ НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ, НО И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ПЛАЩАТЕ ЗАЩОТО НЯМА КОЙ ДА ПОКРИЕ С АКТИВИТЕ СИ НАПЕЧАТАНИТЕ ОТ ГРЪЦКАТА НАЦИОНАЛНА БАНКА "ГРЪЦКИ ЕВРА" ПРЕД НОМЕРА НА КУПЮРИТЕ НА КОИТО СТОИ БУКВИЧКАТА "Y"ЖАЛКО ЗА ВАС , ЖАЛКО И ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ КОИТО КАТО КОЛОНИЗИРАН И ЗАГУБИЛ СУВЕРИНИТЕТА СИ НАРОД ЩЕ ПЛАТИМ СМЕТКАТА НА ГЪРЦИТЕ /не защото те го искат/ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 18 rate down comment 8
SS-23
преди 8 години
След този обрат, вече имам леки опасения, че на финала Ципрас може да направи първата си политическа грешка - отменяйки референдума, заради съгласието на лихварите с предложенията на Сириза! А лихварите ще клекнат само заради едно нещо - за да няма референдум!! Има ли референдум "днес", "утре" може да има в Италия, а "вдруги ден" - в Германия! Това би означавало - край на схемата "живот в аванс" и край на пирамидата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 14
крас
преди 8 години
ВАРУФАКИС И ЦИПРАС поставиха проблема за решаването му от СУВЕРЕНА - гръцкия народ, а не на тези обезумели и изпаднали в ШОЩ и УЖАС европейски ***, които до вчера щяха да отлъчваг Гърция от еврозоната , а денс пеят съвсем други песни!ЕДВА СЕГА ТЕЗИ *** РАЗБРАХА, ЧЕ ОТ ТЯХ НИЩО НЕЗАВИСИ И, ЧЕ ВСИЧКО Е В РЪЦЕТЕ НА ГРЪЦКИЯ НАРОД!МАЙНАТА НА ДЪЛГА ВИ!!ГЪРЦИТЕ НИКОГА НЯМА ДА ВИ ГО ВЪРНАТ, А ВИЕ НЕЩАСТНИ ЩЕ ГЛЕДАТЕ КАТО ИЗНАСИЛЕНИ МОМИ!СВЪРШИ СЕ!ЗАПОЧВА СЕ С РАЗПАДА НА ТОВА РАКОВО ОБРАЗОВАНИЕ НАРЕЧЕНО "ЕС" В КОЕТО НЯКАКВИ НЕДОУБИТИ ФАШИСТИ СЕ ОПИТВАТ ДА НАЛАГАТ "НОВ ЕВРОПЕЙСКИ СВЕТОВЕН РЕД"РЕД Е НА НАРОДА НА ГЪРЦИЯ ДА СИ КАЖЕ ДУМАТА, А ВИЕ ДА МЪЛЧИТЕ КАТО БИТИ МАГАРЕТА!ВИЕ ВЕЧЕ НЕ СТЕ ТОВА КОЕТО СИВЪОБРАЗЯВАХТЕ!ВИЕ СТЕ НИЩО ГОСПОДА ЕВРОЛИДЕРИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
ей ги тука дискутират live кой знае гръцки да преведе кво мислят елините аз не разбирам кво дрънкатhttps://***.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NYAKHy5JffE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 4
abdul
преди 8 години
Шанса това да се случи е много близък до нула, дори и да стане това няма да е ЕС.Това няма да се случи и по-друга причина - половината от държавите не биха се подписали под предложението на другата половина и обратно. В момента е криза и интересите им не се припокриват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още