IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК изготви нова схема за компенсации от руското ембарго за внос на храни

Производители на плодове и зеленчуци ще си поделят 165 млн. евро субсидии, като този път критериите за разпределение са по-строги

11:39 | 30.09.14 г.
ЕК изготви нова схема за компенсации от руското ембарго за внос на храни

Европейската комисия (ЕК) изготви нова схема за подпомагане на производители на плодове и зеленчуци, пострадали от руското ембарго на вноса на храни и селскостопански стоки. По нея ще бъдат отпуснати допълнителни 165 млн. евро, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Целта на новата мярка също е да бъдат защитени интересите на производителите и намален негативният ефект от свръхпредлагането на плодове и зеленчуци на европейските пазари. Средства за първи път ще получат и производителите на портокали и мандарини.

Припомняме, че на 18 август Брюксел предложи 125 млн. евро в помощ на производителите, засегнати от руските санкции. Средствата по тази схема обаче бяха бързо изчерпани и тя беше закрита на 10 септември, макар че плановете бяха да действа до ноември.

Този път, за да бъде по-добре таргетирана мярката, Брюксел е направил по-детайлни справки по продуктови групи. Анализът е изготвен на базата на експортните обеми през последните три години.

По новата схема, която трябва да действа до края на годината, ще бъдат субсидирани производители на четири групи плодове и зеленчуци от 12 държави, които имат традиционен износ в периода септември – декември. Определени са средни количества на базата на износа през 2011 – 2013 година.

Плодовете и зеленчуците са разделени на ябълки и круши, цитрусови плодове, както и група „Други плодове“, в които се включват киви, сливи и грозде. Част от зеленчуците, като моркови, чушки, домати и краставици, са вписани в групата „Други зеленчуци“. Техните производители също ще получат субсидия от ЕС заради спрения внос в Русия.

От Брюксел уточняват, че решението за новата схема не се нуждае от допълнително одобрение от Европейския парламент или страните от общността. Комисията обаче ще се консултира с експерти от отделните държави, за да изглади предложените текстове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още