IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Схемата за подпомагане на складирането на сирена е изчерпана

Мярката беше въведена за смекчаване на негативните последици от руското ембарго за внос на храни от ЕС

17:50 | 24.09.14 г.
Схемата за подпомагане на складирането на сирена е изчерпана

За броени седмици беше изчерпана извънредната схема за подпомагане на частното складиране на сирена и млечни продукти във връзка с въведеното от Русия ембарго за внос на храни и продукти от ЕС.

Мярката влезе в сила на 5 септември, когато регламентът за нея беше публикуван в Официалния вестник на ЕС. От съобщение от пресцентъра на Европейската комисия обаче става ясно, че в началото на седмицата мярката е спряна, защото са достигнати определените количества за подпомагане – 155 хил. тона.

Според данните на ЕК през 2013 година износът на различни видове сирена от ЕС към Русия е 250 хил. тона, в които обаче се включват и пресните сирена. Тези видове не се складират и затова не са част от схемата за помощ, изготвена от Европейската комисия (ЕК). Износът към Русия представлява 1/3 от общия износ на европейските производители на сирене.

Сред най-засегнатите от руската забрана са производителите от Финландия и Балтийските страни (около 90% от износа на тези предприятия е насочен към Русия), отчитат още от Брюксел.

Сериозни негативи търпят още и Полша (43% от износа на сирена от страната заминава за руския пазар), както и Холандия (42%) и Германия (38%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още