IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК може да обмисли облекчаване на фискалните правила заради бежанската криза

От по-гъвкави фискални правила интерес имат Италия и Франция, които планират намаляване на данъците

14:51 | 12.09.15 г.
ЕК може да обмисли облекчаване на фискалните правила заради бежанската криза

Европейската комисия (ЕК) може да обмисли дали на страните с прекомерни бюджетни дефицити, които са засегнати от бежанската криза, да не бъде предоставена по-голяма гъвкавост в рамките на фискалните правила. Това съобщи европейският икономически комисар Пиер Московиси, който пристигна за неформалната среща на финансовите министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) в Люксембург.

Московиси отбеляза, че ЕК е била помолена от Ирландия, Италия, Австрия и Франция да проучи въздействието на бежанската криза върху бюджетите им, съобщава БНР.

Той обаче подчерта, че държавите от еврозоната и от целия ЕС трябва да продължават да изпълняват своите цели и задължения по фискалните правила, заложени в Пакта за стабилност и растеж.

Московиси допълни, че миграционният приток би трябвало да действа благоприятно за икономиките в региона в резултат на повишените нива на потреблението и производството.

Страховете за натиск върху публичните разходи, които могат да произтекат от бежанската криза в Европа, вероятно ще насърчат някои страни да лобират на предстоящата среща на финансовите министри на държавите от ЕС, която ще се състои на 6 октомври, за допълнителна гъвкавост в рамките на европейските фискални правила.

От доста време насам Франция и Италия са подложени на силен натиск да се съобразяват с фискалните правила в ЕС. Париж има срок до 2017 г. да свие бюджетния си дефицит под 3%. Италия пък трябва да гарантира, че структурният дефицит ще продължи да намалява и че властите в Рим ще предприемат подходящи стъпки, за да контролират прекомерно високите нива на държавния дълг.

Вълната от имигранти в Италия обаче може да накара италианското правителство да изтъкне свързаните с това "извънредни разходи" като причина за отклонение от европейските фискални норми. Очаква се Рим да настоява за по-снизходително отношение от страна на ЕК при оценката на изпълнението на италианския бюджет за настоящата година.

Дискусията около допълнителна гъвкавост на фискалните правила в ЕС може да се окаже полезна както за Италия, която планира намаляване на данъците, за което обаче все още не е намерила финансиране от други източници, така и за Франция, където планираното намаляване на данъците може да има значителен ефект върху бюджетния дефицит.

Финансови министри на други държави от еврозоната, пристигащи на днешната среща в Люксембург, също посочват, че миграционната криза в Европа може да има дълготраен ефект върху техните бюджети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още