IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Няма да ставам диктатор, мога да умра във всеки един момент

Турският президент даде първото си интервю след референдума в неделя пред CNN

13:19 | 19.04.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Плановете на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за всеобхватна власт не го правят диктатор. За това настоя самият той в интервю пред CNN, в което заяви, че конституционната реформа, подкрепена на референдума в неделя, не е за лична негова облага.

„Аз наистина съм смъртен и мога да умра във всеки един момент“, каза той по време на първото си интервю след вота, дадено пред Беки Андерсън в президентския дворец в Анкара във вторник.

Пакетът от 18 поправки в конституцията трансформират напълно парламентарната система на страната, като ще се премахне поста премиер и ще се даде на президента право да изготвя проектобюджата, да обявява извънредно положение, както и да издава укази за контрол на министерства без парламентарно одобрение.

Ердоган отхвърли обвиненията, че с промените цели да даде на себе си нови правомощия, а не да подобри политическата система в Турция. „Системата представлява промяна, трансформация в демократичната историята на Турция“, каза той.

Стъпка към диктатурата?

Президентът отхвърли и упреците, че реформите са стъпка напред към създаването на диктатура. „Там, където съществува диктатура, няма нужда от президентска система“, каза той. „Имаме урна... демокрацията получава властта си от народа. Ние наричаме това воля на народа“, заяви Ердоган.

Въпреки обявяването на извънредно положение и широкоразпространените репресии срещу дисиденти, Ердоган успя да убеди само 51,4% от гласоподавателите да подкрепят конституционните реформи. 

Той обясни резултата със спортна аналогия, казвайки, че в спорта „победата си е победа“. „Без значение е дали побеждавате с 1:0 или с 5:0. Крайната цел е да спечелиш играта“, обясни той.

Това обаче е малко вероятно да разубеди опозиционните партии, обещали да оспорват резултата. Референдумът се разглеждаше като плебисцит на Ердоган, който водеше страната към икономически растеж през последното десетилетие първо като министър-председател, а след това и като президент, пише CNN.

В понеделник международните наблюдатели на вота също отправиха критики към начина на провеждане на референдума, сигнализирайки за редица нередности.

Европа да спази обещанията си

Говорейки за отношенията между Турция и Европейския съюз, Ердоган обвини европейските страни, че не са спазили своята част от сделката, оставяйки „Анкара да чака на прага на ЕС в продължение на 54 години“.

„Това от гледна точка на политически взаимоотношения не е приемливо“, заяви Ердоган. По думите му Турция е положила всички усилия да изпълни изискванията на ЕС, но „той не е изпълнил своите обещания“.

„Ако те спазят своите ангажименти, можем да седнем на масата за преговори и да видим какви стъпки могат да бъдат предприети“, допълни Ердоган.

Неведнъж Анкара е кръстосвала шпаги с ЕС по повод мигрантите, за които според Ердоган Турция прави много повече от задълженията си по сделката, а не получава нищо в замяна. От години страната лобира за свободно движение на турски граждани в рамките на Европа.

САЩ и Турция - без трудности на фронта

В контраст с европейските лидери, които изразиха резервираност към референдума, американският президент Доналд Тръмп побърза да се обади на турския си колега и да го поздрави за победата. Телефонното обаждане беше добре прието от Ердоган, според когото отношенията със САЩ могат да се задълбочат.

„Още по-добре ще бъде да проведем среща лице в лице и да тласнем напред нашите отношения“, коментира турският държавен глава.

Като член на НАТО и ключов мост между Близкия изток и Европа, Турция е важен, но и труден съюзник в борбата с Ислямска държава и усилията за спиране на мигрантския поток от Сирия. Страната приюти около 3 млн. бежанци от Сирия, припомня CNN.

На въпрос дали смята, че САЩ и Турция могат да работят заедно, Ердоган заяви: „Начинът, по който президентът Тръмп подхожда към тези въпроси, ни прави радостни... можем да решим важни проблеми. Ние нямаме трудности на този фронт“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още