IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Призоваваме Турция внимателно да обмисли следващите си стъпки

Връщането на смъртното наказание ще е ясен сигнал, че Анкара не желае да е част от ЕС, каза говорителят на институцията

15:24 | 18.04.17 г. 5
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турция трябва внимателно да обмисли следващите си стъпки и да бъде търсен максимално широк национален консенсус след референдума за конституционни промени. Това коментира говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас по време на обедния брифинг в Брюксел.

Позицията на ЕК е, че установените от международните наблюдатели проблеми по начина, по който протече изборният процес в страната, трябва да бъдат анализирани и разследвани от властите.

Схинас не се ангажира с конкретен отговор дали връщането на смъртното наказание в Турция, каквито заявки има от страна на турските власти, ще сложи край на преговорния процес на страната за еврочленство.

„Смъртното наказани е най-червената от всички червени линии в преговорите“, каза обаче той. Спазването на човешките права, демокрацията и основните свободи е основен принцип на ЕК, припомни Схинас и допълни, че връщането на смъртното наказание ще е ясен сигнал, че Анкара не желае да бъде част от ЕС.

След провеждането на референдума за конституционни промени в Турция президентът Реджеп Тайип Ердоган коментира пред свои съмишленици, че може да подложи на допитване и въпроса за връщането на смъртното наказание. По повод критиките на международните организации за начина, по който протече референдума в страната, той коментира, че може да организира и още едно обществено допитване – за слагане на край на преговорите за членство в ЕС.

По отношение на премахването на визите за турските граждани Анкара е изпълнила много от изискванията, но остават седем области, които напредък няма. Една от тях е свързана с искането на Брюксел за промяна в антитеростичното законодателство в страната. 

Премахването на визовия режим е вписано в споразумението между ЕС и Турция за ограничаването на броя на нелегалните имигранти в общността, но то зависи изцяло от изпълнението на европейските изисквания, припомни говорителят на ЕК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Тия па *** от ЕК кой ги слуша. Тея още ли си мислят, че имат мнение....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
red6
преди 7 години
Да вдигат стена по турската граница с България и Гърция, и да му намазват ските по способа с Арабската пролет, само че тоя път да вземат да впрегнат прогресивните хора, а не ***-зомбитата... Или добрия 'приятел' зад океана не дава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Нещата приключиха тук. Световният господар поздрави бъдещия султан за спечелеиня референдум.http://***.cnbc.com/2017/04/18/trump-congratulates-turkish-president-on-winning-sweeping-new-powers-in-contested-referendum.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Какво още трабва да се случи , та ЕК най накрая да вдене , че Ердоган се респектира единствено и само със сила !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още