IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС даде зелена светлина за подготовка на втората фаза по преговорите за Brexit

Председателят на ЕС Доналд Туск потвърди решението, взето от лидерите на 27-те оставащи страни членки на ЕС

13:46 | 20.10.17 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви днес, че лидерите на останалите 27 страни членки на Брюксел са дали зелена светлина за вътрешна подготовка на втората фаза по преговорите за Brexit с Лондон, съобщава Ройтерс.

27-те страни членки на ЕС искат да са готови да продължат разговорите с Лондон за отношенията си след Brexit, след като основните въпроси по развода бъдат уточнени във вече протичащите преговори.

Разговорите обаче изпаднаха в застой, който британският министър-председател Тереза Мей не успя да преодолее в обръщението си към европейските си колеги на официалната вечеря в Брюксел в четвъртък вечер.

Въпреки това в решението на Европейския съвет по преговорите, публикувано днес, се отбелязва напредъка, който е постигнат по правата на гражданите от ЕС във Великобритания след Brexit и се призовава главния преговарящ на ЕС Мишел Барние да продължи постигнатото до този момент.

В документа се признава, че е постигнат и известен напредък и по въпроса с границата между Република Ирландия и Северна Ирландия. По отношение на сметката, която Лондон трябва да плати, преди да напусне ЕС, обаче се казва само, че макар Великобритания да е заявила, че ще уважи финансовите си задължения, засега тя не е превърнала това си обещание в твърде ангажимент към съюза.

27-те страни членки изразяват надежда, че ще могат да обявят достатъчен напредък по условията за излизане с Лондон през декември, за да могат да стартират нови преговори за отношенията си с Великобритания след Brexit.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в четвъртък, че преговорите с Великобритания се движат напред и е малко вероятно да пропаднат.

Всичко по темата четете тук! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
mrynmryn
преди 6 години
"дадохте право на глупаците да изибират и те Избраха"Ей поради тая причина, според мен, не всички трябва да имат право на глас. Ама англетата си го заслужават, а и винаги трябва да има първи път за нещо, нека те са първите излезли, че да видим останалите какво се случва, да знаем какво да правим за в бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Работата заприлича точно като при разправиите в бракоразводните дела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
MarginCall
преди 6 години
На мен ми звучи като: дадохте право на глупаците да изибират и те Избраха. Сега, докато се чудите как да се отметнете от *** решение, ние ще седим от страна и ще подканяме: давай, давай, по-бързо, шнеле, шнеле... с ясното съзнание, че както и да се въртите, ***@ ви все отзад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
coder
преди 6 години
Това звучи като "нищо не се разбрахме ама давайте, ще го мислим в движение". Не звучи оптимистично за UK.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още