IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Espirito Santo Financial Group подаде заявление за обявяване във фалит

Причината е отказът за съд в Люксембург да одобри защита от кредиторите на задлъжнелия холдинг

13:10 | 09.10.14 г. 1
Espirito Santo Financial Group подаде заявление за обявяване във фалит

Администрацията на Espirito Santo Financial Group (ESFG) – холдингът, който управлява изпадналия в тежко състояние кредитор Banco Espirito Santo (BES), e решил да подаде заявление за обявяване в неплатежоспособност на дружеството, както и на неговото дъщерно дружество Espirito Santo Financière (ESF), предава португалското издание Publico.

В изявление, публикувано на сайта на Комисията за пазара на ценни книжа, ESFG обяснява хода си с решението на съд в Люксембург от 3 октомври. Тогава магистратите отхвърлиха искане от ESFG и ESF за "контролирано управление", или защита от кредиторите.

Португалската група все още има право да обжалва. ESFG е най-големият акционер в BЕS, като холдингът управлява кредитора от основаването му през 1920 г.

Надявайки се да се избегне силна разпродажба на активи, ESFG подаде молба за защита от кредиторите през юли. Впоследствие в началото на август BES трябваше да бъде спасен от португалското правителство поради силната му задлъжнялост към фирми, свързани със семейството Ешпирито Санто.

"Надяваме се специализираният в търговски дела съд в Люксембург да декларира несъстоятелност и да назначи администратор на активите на ESFG и ESF", се казва в документа в сайта на Комисията за пазара на ценни книжа.

В изявлението се добавя, че заявленията за защита срещу кредитори на Espirito Santo International (ESI) и Rioforte Investments – най-големите акционери в ESFG, остават.

Rioforte не успя да плати на 15 юли 847 млн. евро на Portugal Telecom SGPS по свои необезпечени облигации. Едноличен собственик на компанията, която държи 100% от Espirito Santo Irmaos, е ESI. Espirito Santo Irmaos пък има 49% дял в ESFG, която пък притежава 20% в BЕS.

На 10 юли BES обяви, че има експозиции за 1,18 млрд. евро към компании от Grupo Espirito Santo (чрез заеми, ценни книжа и други инструменти). Кредиторът изтъкна, че разполага с капиталов буфер от 2,1 млрд. евро над регулаторния минимум след увеличението на капитала си през юни.

Grupo Espirito Santo включва нефинансовия бизнес на фамилията Eшпирито Санто, която е наследник на основателя на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Jorkata
преди 9 години
Честито! А сега да видим какво ще става...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още