IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария започва разследване на Banque Privee Espirito Santo

Базираната в Лозана банка е собственост на Espirito Santo Financial Group и е в процес на ликвидация

22:12 | 03.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швейцария започва разследване на Banque Privee Espirito Santo

Швейцарският финансов регулатор е започнал разследване на Banque Privee Espirito Santo SA (BPES) – швейцарска частна банка, която е част от изпадналата в затруднение група Espirito Santo, пише Ройтерс.

Базираната в Лозана банка е собственост на Espirito Santo Financial Group, която е под кредитна протекция от края на юли, след като изпадна в беда заради натрупани дългове.

Espirito Santo Financial Group бе най-големият акционер в португалската Banco Espirito Santo, която на 4 август трябваше да бъде спасена с 4,9 млрд. евро.

Според швейцарския регулатор FINMA фокусът на разследването ще падне върху ролята на швейцарската банка, която е в процес на доброволна ликвидация, при разпределянето на ценни книжа и финансови продукти за по-голямата група.

Освен това от FINMA съобщават, че е назначена независима трета страна, за да се изяснят по-бързо обстоятелствата около проблемите. През юли член на борда на FINMA неочаквано напусна поста си заради позиция, която заемаше в BPES.

През август от BPES заявиха, че ще продадат голяма част от частното си банкиране на конкурентната швейцарска банка CBH Compagnie Bancaire Helvetique SA, след като FINMA нареди на трезора да намери купувач за част от активите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още