IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse е помагала за финансирането на Banco Espirito Santo

Чрез швейцарската банка са пласирани на клиенти на BES ценни книжа на офшорки, които са финансирали португалската банка

11:21 | 18.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Швейцарската банка е управлявала финансите на поне четири офшорни инвестиционни компании, предлагали ценни книжа на клиенти на&nbsp;португалската банка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Швейцарската банка е управлявала финансите на поне четири офшорни инвестиционни компании, предлагали ценни книжа на клиенти на португалската банка. Снимка: Ройтерс

Швейцарската банка Credit Suisse е участвала в набирането на милиарди долари под формата на емисии на ценни книжа на офшорни инвестиционни дружества, които след това са били продавани на клиентите на португалската банка Banco Espirito Santo SA, съобщава Wall Street Journal.

Позовавайки се на корпоративни отчети, регулаторни документи и лица, запознати със ситуацията, изданието пише, че клиентите не са знаели, че инвестиционните дружества са били натоварени с дългове, емитирани от различни компании около Espirito Santo, и са служили като механизъм за финансиране на португалския конгломерат.

Директната роля на Credit Suissе за предлагането на ценните книжа на клиенти на Вanco Espirito Santo не е ясна. В хода на разследването португалските регулаторни органи откриват поне четири офшорни инвестиционни дружества, чиито ценни книжа (най-вече привилегировани акции) са били продавани на клиенти на Espirito Santo с помощта на Credit Suisse.

Според WSJ три от инвестиционните фирми - Top Renda, EuroAforro Investments и Poupanca Plus Investments, са базирани в Джърси, данъчният рай на Нормандските острови, намиращи се в Ламанша, в близост до бреговете на Нормандия.

Корпоративните документи, подадени към Комисията за финансов надзор на Джърси, показват, че Credit Suisse е била „посредник и дилър“ на тези три офшорни дружества. Ролята на швейцарския кредитор е не само да отговаря за ценните книжа, но също така и да покрива административните и финансовите нужди на фирмите.

Четвъртото инвестиционно дружество - EG Premium, е регистрирано на Британските Вирджински острови. Още една офорна зона, разположена в Карибско море.

Анонимните източници споделят пред WSJ, че четирите офшорки се контролират (поне отчасти) от швейцарската финансова компания Eurofin Holding. До 2009 г. тя бе частично притежавана от Espirito Santo и има тесни бизнес взаимоотношения със сриналия се семеен португалски конгломерат.

Четирите фирми инвестирали предимно в дългови ценни книжа, емитирани от компании от холдинга Espirito Santo, измежду които Banco Espirito Santo, нейната компания майка, базирана в Люксембурт, и анголската добивна, инфраструктурна и инвестиционна компания Escom, разкриват още корпоративните документи, с които WSJ разполага.

Малко след 2000 г. Credit Suisse е подписала споразумения с EuroAforro и Top Renda за управление на емисии привилегировани акции за близо 2,5 млрд. долара.

Регулаторните документи показват, че към края на 2013 г. тези програми са все още активни. Според информацията Credit Suisse е била отговорна за продажбата на привилегированите акции и на Poupanca.

Освен това швейцарският кредитор е платил оперативните разходи по емисиите на трите инвестиционни дружества, както и правните и одитните такси и административните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още